ALARMANTNO: Sve nas je manje, godišnje gubimo 35.000 duša

imageNastavljaju se negativni populacioni trendovi u velikoj većini opština u Srbiji. Do 2041. nestaće trećina žitelja jugoistoka. Godišnje gubimo 35.000 duša, pišu Večernje novosti.

NOVI Pazar je među retkim gradovima u Srbiji koji beleže pozitivan prirodni priraštaj, i to uprkos rekonstrukciji porodilišta, zbog čega su se početkom prošle godine trudnice porađale u drugim gradovima. Lane je, tako, u matične knjige rođenih upisano više od 2.300 beba, dok je broj preminulih žitelja Novog Pazara zastao na oko 700. Godinu pre toga broj je dosegao 2.500.

Da se trend nastavlja, pokazuje i prva nedelja 2018. Tokom prvih sedam dana grad je bogatiji za 40 novih sugrađana. Trojke i četvorke u ovom gradu postale su maltene uobičajene. Osim Pazara, najviše beba u odnosu na ukupan broj stanovnika rađa se još u Sjenici i Tutinu. Tutin, iako jedna od najnerazvijenih opština, ima veći prirodni priraštaj čak i od Pazara. Zatim slede Preševo i Sjenica.

Prema rečima Gordane Bjelobrk, šefa Odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku, pozitivni prirodni priraštaj godinama unazad ima još samo Novi Sad. To znači da samo pet mesta u zemlji ima pozitivan prirodni priraštaj, a čak 164 negativan.

Što zbog negativnog priraštaja, što zbog migracija, statističke projekcije pokazuju da će u narednih četvrt veka najveće smanjenje stanovništva doživeti južna i istočna Srbija. Do 2041. godine nestaće čak trećina žitelja ovih oblasti!
Najvišu stopu nataliteta u 2015. i 2016. imaju i beogradske opštine Stari grad i Savski venac. Najnižu stopu imaju Rekovac, Knić, Gadžin Han, Crna Trava, Nova Varoš, Golubac, Kučevo i Malo Crniće. Poslednji podaci kojima RZZS barata su iz 2016, a za prošlu godinu biće objavljeni tek u junu.

Prema tim podacima, u poslednjih 10 godina u zemlji (bez Kosova i Metohije) godišnje se rodi prosečno 67.459 dece (najviše je rođeno 2009. – njih 70.299). U istom periodu broj stanovnika samo na osnovu prirodnog priraštaja smanjen je za 385.000, odnosno za 35.000 duša godišnje. To znači da svake godine nestane opština veličine Prijepolja, Bečeja ili Savskog venca.

Prema podacima koje nam je dostavila Gordana Bjelobrk, najveći broj dece rađaju žene između 25 i 34 godine, a prosečna starost majke je 29,6 godina. U gradskim naseljima ona je malo veća i malo premašuje 30, dok je u ostalim delovima zemlje između 27 i 28 godina.

Negativni prirodni priraštaj i negativna stopa rasta stanovništva zabeleženi su u Vojvodini još krajem osamdesetih godina prošlog veka, a u ostalim delovima od početka devedesetih.

Projekcije stanovništa 2011-2041. pokazuju da će s nastavkom depopulacije broj stanovnika centralne Srbije (bez KiM) sa 7,2 pasti na 6,5 miliona. U najboljem slučaju, ukoliko bi se prirodni priraštaj drastično povećao, Srbija neće imati više od 6,9 miliona građana.
Večernje novosti V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ / M. NIĆIFOROVIĆ | 10. januar 2018.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.