255 zahteva za odštetu od ujeda pasa u 2017.god.

imageGrad najavljuje pooštravanje I izmene pravilnika za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica. JKP Vidrak ove godine započinje sanaciju azila.

Grad Valjevo i JKP Vidrak su u 2017. godini izdvojili čak 17 miliona dinara za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica. Predsednik Komisije za naknadu štete Milan Gajić kaže da je evidentno da je došlo do smanjenja izdvajanja po ovom osnovu od kada je promenjen pravilnik za naknadu štete, sa 25 milina koliko je izdvojeno u 2016.godini na 17 u 2017.godini. „Ipak problem se pokazao kod napada pasa na ovce. Tu imamo situaciju da stalno isti vetereniri potpisuju izveštaje, ali i da su napadnute ovce uvek bile sjagnjene. Tamo gde dobijemo slike i gde komisija može da proveri te izveštaje tu i možemo da nešt uradimo, ali tamo gde nema slika onda su to velike odštete. Sumnjamo da tu postoje zloupootrebe i zato planiramo pooštravanje pravilnika i za taj deo naknade štete”, kaže Gajić koji navedeno ilustruje podatkom da je od 255 prijava za ujed pasa lutalica 180 prijava za napad na ovce u valjevskim selima.
Da su gotovo uvek u pitanju vlasnički psi tvrde i u komisiji , ali i sama napadnuta lica. Kažu najveći broj ujeda ne dolazi od pasa sa markicom.
„Azil je uvek pun. Kpacitet je uvek popunjen i zaista se trudimo da odgovorimo na svaki poziv gradjana koji nam prijavljuju da su uočili pse lutalice. Ipak moramo računati stim da u zoohigijeni imamo samo 4 zaposlena i da oni rade i na terenu i u samom azilu. Niko ne želi da radi u toj službi. Sitacija je malo drugačija kad imamo javne radove, ali i tada ljudi radije prihvataju neki drugi posao osim nako baš ne moraju. Ove godine smo za azil opredelili 7 miliona dinara”, kaže Ksenija Badem Nenandović vd direktora JKP Vidrak.
Po njenim rečima u ovoj godini uslediće i sanacija azila za šta je grad opredelio 5 miliona dinara.
Poslednji put kada su inspekcije popisivale vlasničke pse i radile proveru na terenu bilo ih je evidentirano nešto preko 9 000 . Grad najavljuje da će inspekcijski organi u narednom periodu ponovo pokrenuti sličnu proveru.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.