U Dom vojske na pecanje

imageU nedostatku kupca i novca za uredjenje enterijera, zgrada Doma vojske sada je nemi spomenik. U njenoj unutrašnjosti podzemne vode prave malo jezero.

U Valjevu zgradu Doma vojske više niko ni u šali ne pominje. Ipak zgrada je tu gde je oduvek i bila I svako ko kraj nje prodje može konstatovati da spolja sada izgleda dobro . Ipak situacija u njenoj unutrašnjosti nije sjajna. Namera grada da objekat spolja bude zaštićen je I realizovana , a njena unutrašnjost zbog nedostatka novca I prevashodno ideje o nameni nikada nije dirana.
Sada se u unutrašnjosti nalazi voda , a upućeni kažu da se radi o podzemnim vodama jer je nekada Kolubara u tom delu imala svoj rukavac. Kolubara odavbno nema tu svoj rukavac , ali su podzemne vode itekako prisutne , a kako ne postoji zaštita objekta u unutrašnjosti nije čudno da je zgrada njome ispunjena.
Grad Valjevo je 2010. godine otkupio objekat Doma vojske od Republike Srbije – Ministarstva odbrane za 51 333 294 dinara. Kako je pribavljeni objekat zbog dugogodišnjeg nekorišćenja bio u lošem stanju, Grad je u cilju sprečavanja njegovog daljeg propadanja pristupio realizaciji rekonstrukcije krovne konstrukcije , fasade i stolarije za šta je izdvojena suma od blizu 32 miliona dinara. Za završetak kompletnih unutrašnjih radova na Domu vojske potrebno je još 100 miliona dinara, a grad taj novac nema potvrdili su svojevremeno članovi Veća , a potom i Skupština grada.
Namera grada bila je potom da objekat proda po ceni od 905 000 evra , ali su brojna ograničenja vezana za namenu objekta očigledno oterala kupce pa je objekat ostao u vlasništvu grada. Polemika o tome šta bi se u tom objektu moglo nalaziti uglavnom se svodila na priču o gradskoj biblioteci, ali se postavljalo I pitanje da li će grad na dalje moći da snosi troškove same zgrade ukoliko Biblioteka bude rešenje?
Velika priča sada se svela na potpunu tišinu dok voda izvesno ima svoje puteve pa se postavlja pitanje koliko dugo ona može biti ispunjena vodom I šta će se dešavati sa samim temeljima zgrade ukoliko ne postoji zaštita? Svaki objekat ukoliko se ne koristi na neki način izložen je propadanju pa je očito tako I sa zgradom Doma vojske.
Branioci I glasnogovornici koji su tada stali u odbranu zgrade I izvršili pritisak u javnosti I na skupštinski saziv te 2015. godine možda nisu računali na mogućnost pecanja u zgradi, a sada s obzirom da kupca nema pa ni dalje potrebnih 100 I više miliona ovaj skupštinski saziv može očito samo da dopuni listu ograničenja recimo sportskim ribolovom.
S.V

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.