POKS:Junaci Mišić i Fregl zaslužuju ulicu u Valjevu

image Pokret obnove Kraljevine Srbije podneće zvaničnu inicijativu Skupštini Grada Valjeva da dve ulice u ovom gradu ponesu imena majora Aleksandra Mišića i Ivana Fregla, koji su, 1941. herojski dali život za Srbiju.

Fregl je bio načelnik Štaba Kolubarskog odreda Jugoslovenske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Draže Mihailovića, kojim je komandovao njegov kolega Aleksandar Mišić, sin čuvenog srpskog vojvode Živojina Mišića. U decembru, 1941. godine, nemačka vojska je u Mišićevoj kući u selu Struganik opkolila upravo Mihailovića. Kako bi mu omogućio da pobegne, major Aleksandar Mišić je izašao pred Nemce i uzviknuo: "Ja sam Draža Mihailović!". Zajedno sa svojim zamenikom, majorom Freglom, zadržao je okupatorsku jedinicu dok Mihailović nije umakao. Tu žrtvu su, međutim, platili životima.

Poslednja želja pred streljanje Mišića u Valjevu, 17. decembra 1941. bila je da mu dozvole da odveže cipele, dok je Fregl tražio da komanduje streljačkim vodom. Kada je Fregl dao komandu koja je ova dva heroja poslala u svetlu istoriju, Mišić je zavitlao cokulu na neprijateljske vojnike kako bi, makar simbolično, umro u borbi, bez predaje.

– Srpski narod zna za svoje žrtve i heroje. Zato tražimo da se majorima Mišiću i Freglu, posle gotovo sedam decenija od stradanja, postavi spomen-obeležje i dodele ulice u gradu u kom su otišli u večnost – istakao je poverenik POKS za Valjevo Miloš Polić, koji je najavio da će konkretna inicijativa biti pokrenuta već naredne nedelje.

S’ verom u Boga za Kralja i otadžbinu!

 

Informativna služba
Pokreta obnove Kraljevine Srbije

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.