Petarde realna opasnost

imageIako na prvi pogled sve može izgtledati bezazleno i u duhu novogodišnjeg slavlja, petarde koje su dostupne najmladjima mogu biti vrlo opasne. Povrede do kojih može doći mogu biti i trajni invaliditet pojedinih ekstremiteta.

U Srbiji jasno postoje deffinisana pravila o tome koja se sredstva mogu prodavati, ko ih i gde može prodavati kao i obaveza kupovine samo atestiranih proizvoda na tržištu pa i našim gradskim ulicama mogu se kupiti petarde i druge eksplozivne naprave . „Zolja“, „Mini komandos“, „Mali rafal“, „Big beng“ ili čuvena „Crna udovica“ samo su neke od vrsta petardi koje se mogu naručiti i preko interneta, a prodaju ih firme koje imaju i svoje objekte širom Srbije, trgujući pirotehnikom pod parolom „Kupi legalno – koristi bezbedno“.

Naime, pre četiri godine u Srbiji je donesen zakon po kome se petarde mogu prodavati samo u objektima koji imaju dozvolu za to
Trgovci u pomenutim radnjama tvrde da se pridržavaju pravila da kupci ne mogu biti mladji od 18 godina , mada ih praksa često demantuje.
„Svi ti objekti, koji mahom sezonski rade u vreme pred Novu godinu, imaju potrebne dozvole za legalno poslovanje i ispunjavaju propisane uslove, ali je problem dvostruki. Prvo, sigurni smo da prodavci, koji mahom rade na određeno za minimalac i kojima posao zavisi od nivoa prodaje, pirotehniku prodaju i deci koja uđu u radnju. To je, međutim, moguće dokazati i sankcionisati samo ako se u trenutku takve prodaje zateknemo na licu mesta, a jasno je da to nije uvek moguće. Drugi problem je u samim roditeljima koji kupuju petarde deci, a onda ih puštaju da ih mališani sami upotrebe što u najvećem broju slučajeva i dovodi do povreda“, kažu tržišni i komunalni inspektori.
Iako sve liči na zabavu povrede do kojih može doći daleko su od bezazlenih.
„Najčešće povrede zbog upotrebe petardi, odnosno njene eksplozije, jesu povrede šake. Od opekotina, koje su u ovom slučaju čak i najbenignija vrsta povrede, do povreda koje za posledicu imaju amputaciju celog ili dela prsta. Sledi često pucanje bubne opne, s obzirom da se petarda drži u visini glave, kao i povrede oka zbog rasprskavanja“, kaže dr Nenad Savić, ortoped valjevske bolnice.
Ortopedske povrede, kako napominje, mogu nositi ozbiljne posledice – od ograničenosti pokreta šake, do trajnog invaliditeta izazvnog amputacijom, ako je smrskana čitava kost ili uništene vaskularne strukture.Savić potvrdjuje da se najveći broj takvih povreda evidentira upravo kod dece.
„Naravno da mnogo više intervencija imamo kod mališana, ali o kakvoj opasnosti je reč bolje svedoči primer povrede kod odraslih. Lane smo imali slučaj mladića u punoj snazi kojem je eksplodirana petarda gotovo uništila šaku, kao što pokazuju fotografije. Posle sanacije povreda ipak je ostao bez pola palca i kažiprsta, kao i poslednjeg članka srednjeg prsta“, objašnjava dr Savić.
Najveći broj povredjenih evidentira se uvek za vreme novogodišnjih praznika .
Država, sa svoje strane, najavljuje oštrije kazne za upotrebu pirotehnike koje će izmenom
zakona biti pooštrene sa 10.000 do 50.000 dinara, na visinu od 50.000 do 100.000 dinara.
„ Kada je reč o maloletnicima, za njih će odgovornost snositi roditelji, staratelji, usvojitelji, koji će plaćati ovu kaznu ili će obavljati društveno koristan rad od 40 do 120 sati“ najavila je državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković.
Cena pakovanja petardi u zavisnosti od veličine i broja petardi u pakovanju može se kretati od 100 dinara pa do 300 dinara. Kako kažu prodavci dobro se prodaju i petarde na komad posebno one koje imaju zvučni i svetlosni efekat veći nego kod običnih petardi .Njihova cdena se kreće od 20 do 60 dinara za komad.

Iako pred svaku Novu godinu nadležni upozoravaju na opasnosti koje postoje prilikom korišćenja bilo koje eksplozivne naprave u Valjevu se pred ponoć gotovo može ogluveti od buke i eksplozija. Nije retkost da se u ponoć začuje i rafalna paljba iz vatrenog oružja.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.