“Nevidljiva deca”

imageU Valjevu se prvi put realizuje projekat koji omogućava pružanje usluga za decu sa smetnjama u razvoju u ruralnim sredima. Projekat pod nazivom “Nevidljiva deca” realizuju Dom Zdravlja I Centar za socijalni rad, a finansira ga EU.

Projekat “Nevidljiva deca” predstavljen je na konferenciji održanoj u Domu zdravlja na kojoj su izneti podaci da projekat podrazumeva uspostavljanje nove socijalne usluge za decu u ruralnim područjima je odobren za finansiranje od strane Evropske unije u okviru grant šeme "Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou". Ukupna vrednost projekta iznosi 185.987,34 evra, od čega je vrednost donacije Evropske unije 163.668,86 evra.
“Imajući u vidu da su deca sa smetnjama u razvoju posebno u ruralnim sredinama gotovo marginalizovana Centar za socijalni rad I Dom zdravlja su u maju 2016. Godine aplicirali kod EU za srestav I projekat je odobren .Predvidjeno je da traje 22 meseca,a da njime bude obuhvaćeno 60 dece”, rekao je Radojica Rstić PR menadžer projekta i predsednik saveta za integralnu socijalnu politiku grada Valjeva.
Osnovni cilj je pružanje podrške deci sa smetnjama u razvoju kroz jačanje nijovog punog potencijala kao I izgradnja kapaciteta grada Valjeva ,socijalnih I zdravstvenih ustanova za implementaciju budućih usluga iz ove oblasti.

image “Projekat je počeo 5. juna uradjeno je mapiranje, sredjivanje podataka, priprema mobilnog tima I identifikovano je 87 dece, a u prethodnom periodu obidjeno je 50 porodica I 36 dece je već dobilo uslugu.Koju vrstu usluge će dete dobiti zavisi od procene stanja I potreba I o tome odlučuje tim koji je pripremljen za to”, naveo je Rstić.
Samim projektom , kako se moglo čuti pruža se podrška deci koja podrazumeva pored terapijskog dela I njihovo uključivanje u društvenu zajednicu I pre svega smanjenje rizika da ta deca budu smeštena u posebne ustanove.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.