Ističe rok za registraciju stambene zajednice

imageU Valjevu će 15.decembra isteći rok za registraciju stambenih zajednica.Do sada je u gradu registrovano oko sto stambenih zajednica, a one koji to ne učine očekuju kazne do 2 miliona dinara.

Još uvek nije istekao rok za registraciju stambene zajednice i izbor upravnika, podseća načelnik odeljenja za imovinske odnose Darko Kostić. „Taj rok je 15. decembar. Za registraciju je neophodno da preuzmu obrazac koji se nalazi na info pultu u šalter Sali Gradske uprave i koji je jedinstven za celu Srbiju. Nakon toga registrator u Upravi donosi rešenje i odredjuje Matični broj. Potom lice koje je izabrano za upravnika može u Poresku upravu po PIB i dalje po pečat i da otvori žiro račun. Svaka registrovana stambena zajednica ima status pravnog lica i nastupa kao samostalni pravni subjekt“, kaže Kostić.
U Valjevu je do sada registrovano oko 100 stambenih zajednica i očekuje se da će u naredna dva dana to učiniti i ostali jer po zakonu po isteku roka na teren će izaći komunalni inspektori koji će stanare koji to nisu učinili kazniti kaznama koje se kreću od 500 000 do 2 miliona dinara. Po proceduri inspektori će naložiti vremenski rok u kom zajednica mora biti registrovana , a Uprava će imanovati privremenog upravnika sa liste profesionalnih upravnika Privredne komore Srbije čiju visinu naknade odredjuje Skupština grada Valjeva. „ Ukoliko se to dogodi stanari pored kazne koja im je odredjena potom plaćaju profesionalnog upravnika koji im je odredjen. Da bi izabrali upravnika postoje dva načina jedan je da ga sami izaberu i da on potom taj posao radi volonterski, a drugi je da se dvotrećinskom većinom odluče za profesionalnog upravnika i u tom slučaju potpisuju ugovor sa organizatorom profesionalnog upravljanja. Tim ugovorom se definiše i visina naknade za rad“, objašnjava Kostić.
Zakon je ostavio slobodu stanarima da kao stambenu zajednicu mogu regstrovati ulaz , ali i celu zgradu sa više ulaza. Za to je potrebno da se stanari usaglase. Profesionalni upravnik se postaje licenciranjem koje podrazumeva posebnu obuku, ispit, kotizaciju i konačnu licencu od PKS. „Koliko nam je poznato u gradu je do sada registrovano nekoliko organizatora profesionalnog upravljanja i gradjani ukoliko se idluče za profesionalnog upravnika imaju sa kim da potpišu ugovor. Ne treba zaboraviti da i oni koji se odluče za upravnika koji radi volonterski podjednako su dužni da poštuju zakon i pravila koja su odredjena u postupanju kao da se radi o profesionalnom upravniku.Gradjani sada kada rok ističe više dolaze i interesuju se kako za registraciju tako i za prava i obaveze upravnika. Trudimo se da svima objasnimo proceduru“, zaključuje Kostić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.