Dom JNA će biti biblioteka

imageGrad Valjevo u 2018 godini pristupiće rekonstrukciji Doma vojske, a kako se navodiu u odluci Gradskog veća Dom vojske biće ubuduće biblioteka i Centar za razvoj IT tehnologija.

Gradsko veće je prihvatilo amandman na predlog budžeta koji je podneo predsednik Skupštine grada da se medju objektima od opšteg značaja nadje i rekonstrukcija Doma JNA.
Kako se navodi u Obrazloženju u Predlogu plana komunalne izgradnje i održavanja objekata za 2018.godinu predvidjena su ukupna sredstva u visini od 26,5 miliona dinara. U delu Komentar rashoda za ovaj program dato je obrazloženje da će se sredstva koristiti za izgradnju i rekonstrukciju objekata od opšteg značja u iznosu od 18,5 miliona dinara i to za projektovanje i izgradnju igrališta za basket i dečijeg igrališta u Ulici Jakova Nenandovića, fiskulturnu salu u sedmoj školi, sanaciju javnog toaleta u parku Pećina, planove za izrdau javnog toaltea u parku preko puta Centra za kulturu, rekonstrukcije strelišta, izgradnju ograde u parku Pećinai izradu projekta za fudbalski stadion MZ Brdjani.
Grad Valjevo je u medjuvremenu pokrenuo procedure u skladu sa Uredbom o sadržini , načinu pripreme i ocene,kao i sprovodjenja i izveštavanja o realizaciji kapitalnih projekata za rešavanje problema smeštaja Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“.
Pomenute procedure podrazumevaju donošenje odluka kojima se prostor Doma JNA opredeljuje za namene biblioteke . Takodje u okviru prostora koji je odredjen za smeštaj biblioteke predvidja se i formiranje novog Centra za razvoj IT tehnologija.

Ova odluka praktično znači da će uredjneje enterijera Doma JNA konačno početi , a sama unutrašnjost biti upodobljena za namene i potrebe ove dve delatnosti bibliotečke i informatičke.
Zgrada Doma JNA već godinama je na prodaju , ali zbog visoke cene i posebnih uslova nije bilo zainteresovanih kupaca. O preseljenju biblioteke se odavno govorilo , ali su objašnjenja bila uglavnom vezana za nedostajuće finansije. Sada se očito razmišljau drugom pravcu ,a kako se nezvanično moglo čuti postojeći objekti u kojima se biblioteka nalazi biće prodati nakon preseljenja jer grad neće moći da finansijski izdržava taj broj objekata.
Poslednja informacija vezana za Dom JNA bila je vezana za pojavljivanje podzemnih voda u unutrašnjosti objekta i neophodnosti sanacije.
Za sada se još uvek ne govcori koliko će novca biti potrebno za uredjnje , a neke ranije date izjave govorile su da je neophodno oko 100 miliona dinara.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.