Cevovodi sa brane za bezvodna valjevska sela

imageSva sela jugoistočno od Valjeva, koja su “prikačena” na vodovodni system “Kukalj” i decenijama kubure sa vodom, mogla bi da konačno imaju mnogo stabilnije vodosnabdevanje ukoliko se u narednoj godini počne sa realizacijom projekta odvođenja vode sa brane “Rovni” u njihovom pravcu.

Naime, kako u razgovoru za Vamediju objašnjava direktor JP “Kolubara” Zoran Mitrović, u sklopu “Rovni” postoji potpuno opremljena i spremna podbranska Fabrika za preradu sirove vode, kapaciteta dva puta po 10 litara vode u sekundi, urađena po tehnologiji Fabrike na Pećini i projektovana da vodom snabdeva sela oko brane i nizvodno od brane. Iz nje, kako obajšnjava Mitrović, išli bi cevovodi sa obe strane brane.
– Budući cevovod “Stubo” trajno bi rešio vodosnabdevanje meštana sela Stubo, Paklje, Sandalj, Sušica, i Lelić. Izrada tog cevovoda rasteretiće izvorište Kukalj i poboljšaće snabdevawe sela Leskovice i Bogatić i pojedine zaseoke u Leliću i Sušici. Iz novog postrojenja ispod brane, koje je u potpunosti opremljeno i u funkciji, moguće je snabdevati oko tri hiljade stanovnika – kaže Mitrović, dodajući da je za ovaj cevovod urađena projektna dokumentacija i dobijena građevinska dozvola, pa bi se po obezbeđenju sredstava mogao raspisati tender za izvođača radova.
Što se tiče cevovoda “Rovni”, iz njega je planirano vodosnabdevanje sela sa leve strane brane i akumulacije, deo sela Balinović, Kunice i Sovač, a uz dodatak crpne stanice i Poćute i Tubravića. Za taj cevovod, takođe, postoji projektna dokumantacija, a dobijanje građevinske dozvole je u toku.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.