Zašto zaboravljamo?

imageZa Valjevo koje se bori da oformi pozorište u 21. veku , odavno se čulo u svetu zahvaljujući verovali ili ne baletu. Iz sela Bačevaca nadomak Valjeva potekao je čuveni svetski poznati “Princ igre”, Milorad Mišković.

Na pitanje Vamedie zašto u Valjevu ne postoji baletska škola , ako se zna da je Valjevo svetu dalo čuvenog I priznatog baletana Milorada Miškovića, direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić kaže da je Valjevo nekada imalo baletsku školu koja se ugasila.   “ Ono što sam ja mogao kao direktor ustanove jeste da smo napravili radionicu baleta I da smo doveli jednog Kostjukova I predstavu poklonili gradu. Što se mene tiče ja bi voleo da to postoji u Valjevu I Centar za kulturu sigurno bi to podržao . Rado bih pokrenuo tu inicijativu da se osnuje jedna takva škola. Nedostaju baletski pedagozi, Valjevo ih nema I zato ih dovodimo iz Beograda, za sada kroz radionicu. Sigurno da to nije dovoljno, ali to je ono što možemo u ovom trenutku”, rekao je Smiljanić.

Smiljanić kaže da nije upoznat sa  samim procedurama oko osnivanja jedne takve škole , ali da je vrlo zainteresovan da se tako nešto organizuje. Aja Jung je iznela podatak da u Italiji postoji 7400 akreditovanih baletskih škola ,a u Srbiji samo četiri. “Da li sada razumete gde je razlika? Da, oni imaju tradiciju te škole, ali da I kod nas ima više tih škola više dece bi dolazilo. Mi ovde radimo po starom baletskom sistemu koji je svuda u svetu I u okruženju apsolutno prevazidjen”, kaže Aja  Jung direktor Nacionalne fondacije za umetničku igru.

image

Milorad Mišković svetski poznati baletski igrač rodjen je u Bačevcima kod Valjeva 1928. Godine u porodici koja se nakon četiri godine preselila u Beograd. Tu je Milorad završio osnovnu školu i gimnaziju a 1942. godine postao i polaznik baletskog studija čuvene Nine Kirsanove. Njegova internacionalna karijera počela je 1946. godine nastupima na scenama širom Evrope i sveta.Taj vrtoglavi uspon i blistava igračka karijera potrajali su sve do 1979. godine, kada će on postati umetnički direktor Uneska, a to znači i Uneskov svetski ambasador, promoter kulture visokog ranga.
Preminuo je 2013. godine u Nici, a njegovi prijatelji svedočili su  da je do kraja mislio o Valjevu I rodnim Bačevcima. Za vreme bogate karijere stekao je naziv “Princ igre” I “Najdivniji cvet Pariza”. 

Valjevo na žalost ne samo da nije prepoznalo mogućnosti koje je imalo već u Valjevu ogroman broj gradjana I ne zna za Milorada Miškovića. Još poraznija je činjenica da ni sada ne koristi mogućnosti niti ih stvara.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.