Veće usvojilo predlog jedne uprave

imageGradsko veće je donelo odluku da od prvog januara naredne godine Grad Valjevo ima samo jednu gradsku upravu. U javnosti se odavno spekuliše o imenu budućeg načelnika.

Pred odbornicima Skupštine grada na sledećoj sednici naći će se i predlog da Grad Valjevo ubuduće ima jednu Gradsku upravu umesto dosadašnje dve. Valjevo trenutno ima dva Gradske uprave jednu za lokalni razvoj , a drugu za društvene delatnosti. Na čelu uprave za lokalni razvoj rešenjem na odredjeno radno vreme postavljen je Vladan Jerenić, dok drugu upravu vodi Aleksandar Purić imenovan na konkursu nakon ostavke dotadašnje načelnice Jelice Stojanović. Stojanovićeva je potom imenovana za Purićevog zamenika.
Ranijem načelniku uprave za lokalni razvoj Aleksandru Vujić Subtiću izrečena je mera suspenzije.

Na sednici Skupštine grada održanoj 4. decembra 2008. godine odbornici Skupštine grada Valjeva usvojili su Odluku o formiranju dve Gradske uprave-jednu za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove i drugu za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove. U sastavu Uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove formiraće se četiri odeljenja: za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove, Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine, Odeljenje za zajedničke poslove i Odeljenje za poslove organa grada. Istog dana odbornici su definisali da će zbog prirode posla, posebno biti organizovan Kabinet gradonačelnika koji može imati pet pomoćnika: za razvoj i unapređenje komunalnih sistema i koordinaciju rada javnih preduzeća, za privredu i poljoprivredu, socijalna i humanitarna pitanja, za urbanizam i održivi razvoj i za primarnu zdravstvenu zaštitu. Osim Kabineta posebno će biti organizovana i Lokalna služba za budžetsku inspekciju i reviziju, odlučeno je tada.
Razlog za formiranje dve uprave kako je tada objašnjeno, pored efikasnijeg funkcionisanja bio je izmedju ostalog i u činjenici da se tadašnja Opština Valjevo borila da dobija status Grada pa je pored uslova da Grad mora imati 100 000 stanovnika postojao i uslov više uprava, s obzirom da isti zakon predvidja da Grad objedinjuje više opština , slučaj Beograda.

image Sada se kao razlog ukidanja dve uprave ponovo navodi racionalizacija i efikasnije poslovanje. Na jednoj od prvih konferencija za novinare nove koalicione vlasti u Valjevu je najavljena mogućnost formiranja jedne uprave. U izjavama je navedeno da će ta uprava pripasti SPS-u odnosno da će na njenom čelu biti Aleksandar Vujić Subotić. Kako je Vujić Subotić u junu ove godine uhapšen , a nakon tri meseca u pritvoru suspendovan sa mesta načelnika i na njegovo mesto imenovano drugo lice postalo je jasno da je Vujić Subotić propustio šansu za ovu poziciju. Poslednjih meseci u javnosti se spekuliše o tome ko bi mogao biti novi načelnik te jedinstvene Uprave. Ako je verovati tim spekulacijama za ovo mesto preporučuje se Mihailo Milutinović zamenik predsednika Skupštine grada i direktor filijale NSZ . Milutinović je osim aktivnog angažmana u SNS-u valjevskoj javnosti poznat i kao načelnik Finansijske policije Kolubarskog okruga, a potom direktor “Jugovoća” i “Jugostada” još iz devedestih godina.Njegovo ime aktivno se pominjalo kao ime kandidata za načelnika Gradske uprave u trenutku kada su naprednjaci tražili smenu takodje svog kadra Milene Djuričić. Iako kandidat Milutinović ipak nije dobio traženo mesto.
Vamedia podseća da je nedugo nakon formiranja nove koalicione većine 2012. godine i nakon postavljanja Dragane Djenić za v.d. načelnika pomenute gradske uprave vrlo aktuelna bila priča o tome da se to radno mesto može i ukinuti i praktično grad preći na samo jednu Gradsku upravu. Tih dana u izjavi za Vamediu tadašnji gradonačelnik Stanko Terzić rekao je da se intenzivno razmišlja o tome i da je to jedan od postojećih predloga na nivou nove koalicije. Ipak, s obzirom da se raspisivanjem konkursa bira lice koje će u rešenju imati imenovanje od 5 godina na to radno mesto jasno je da takav dogovor nije postignut. Na pomenutom radnom mestu načelnika u periodu od 2012 do 2014. godine promenjeno je nekoliko lica i to Milena Djuričić koja je takodje izabrana na konkursu i čije je rešenje o imenovanju bilo na pet godina, a koja je na koncu brojnih pritisaka od strane sopstvene partije SNS-a, 2013 podnela ostavku. Ista partija na njeno mesto postavila je Stamenka Svitlicu kome se od početka mandata spočitavala činjenica da ima završen ekonomski fakultet, a da je po Statutu grada za to mesto predvidjen pravni fakultet koji se na tom mestu zadržao po rešenju na šest meseci .Njega je sa tog mesta smenila promenjena vladajuća većina koja je to mesto u statusu v.d. vratila Dragani Djenić koja je tu dužnost načelnika obavljala u vreme koalicije DS –SPS. Nakon Djenićeve stigao je Vujić Subotić izabran na konkursu.
Grad Valjevo više nema 100 000 stanovnika jer je poslednji popis pokazao da smo jedva nabrojali blizu 92 000, a novi načelnik vrlo je moguće najpre će biti postavljen u statusu vršioca dužnosti do raspisivanja konkursa. Po svemu što se nezvanično može čuti u Gradskoj upravi može se zaključiti da je jedinstvena uprava pripala SNS-u.
U medjuvremenu u upravi je sprovedena i nova sistematizacija kako bi se obezbedio nesmetan prelazak na funkcionisanje jedne uprave.

S.V:

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.