Veće usvojilo predlog ministarstva

imageNakon što je na prethodnoj sednici Skupštine usvojena informacija o potrebama osnivanja Medjuregionalnog obrazovnog centra, pred odbornicima će se sada naći praktično ozvaničenje same ustanove kojoj je Ministarstvo odredilo naziv „ Tehnički inovacioni centar“. „Ovo je po predlogu Ministarstva prelazno rešenje“, kaže zamenik gradonačelnka Dragan Jeremić.

Ideja o osnivanju MIC-a potekla je iz iskustva Slovenije koja već godinama uspešno realizuje projekat dualnog obrazovanja . Već dugo najavljivano osnivanje slične ustanove sada bi i praktično trebalo da se nadje pred odbornicima.
Projekat koji će u Valjevu biti realizovan podržali su slovenačka Vlada i ministarstvo prosvete. „Lokalna samouprava ne može sama da osniva obrazovne centre već to radi ministasrstvo prosvete. Dogovoreno je da ceo projekat bude realizovan kao model centar koji zakon u Srbiji prepoznaje“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
Ipak na sednici Gradskog veća kao razloge za osnivanje Centra navedeno je da se radi o mogućnosti organizovanja stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika, direktora i sektretara dok se dualno obrazovanje ne pominje. Objašnjenje je Vamedia zatražila od zamenika gradonačelnika.
„ To je bio zahtev ministarstva koje će sa 62,5 miliona podržati ovaj projekat. Na sastanku koji smo imali prošle nedelje ministarstvo nam je stavilo do znanja da oni nisu stigli da pripreme svu potrebnu dokumentaciju kako bi se implementirao model centar te i da je taj zakon relativno skoro donet pa su kao prelazno rešenje dali jedan ovakav oblik. Uz obećanje da će potom to izmeniti. Sam ministar Mladen Šarčević podržao je jednu ovakvu ideju, a Vlada Srbije finansijski obezbedila 62,5 miliona dinara svog učešća. .Ovo što smo usvojili, usvojili smo jer je ministarstvo dalo striktna uputstva kako da to uradimo“, kaže Jeremić.

U materijalu koji su razmatrali članovi Veća se navodi da će oprema za Centar biti nabavljena sredstvima Ministarstva i donacijom Republike Slovenije.
„To je upravo dokaz da nismo smeli da odustanemo od tog projekta i čekamo da najpre ministarstvo uredi svoju dokumentaciju bolje reći uskladi je sa novinama u zakonu. Zašto ne bismo iskoristili ta sredstva za opremanje ? Ako neko misli da je to malo para i da smo trebali da sačekamo ko zna koliko moraće da da svoj predlog koji mora biti bolji od predloga Ministarstva i Vlade Srbije. To je bio njihov predlog kako da ne izgubimo ta sredstva“, kaže Jeremić.

Na pitanje šta je i ko je garancija da će Valjevo na kraju ipak realizovati projekat koji želi Jeremić ponovo navodi da je to samo ministarstvo koje će obezbediti svu logističku podršku.
„Pa postoje u Valjevu, oni koji misle da ceo projekat nije rešenje za Valjevo, ali to ne treba da objašnjavaju meni već ministru Šarčeviću, premijerki Brnabić koja je nedavno u Petnici govorila o tome koliko nam je obrazovanje značajno, Vladi Srbije i Vladi Slovenije koje su se uključile. Ja samo mogu da ponovim ono što sam više puta već rekao, a to je da je ovaj Centar velika šansa za Valjevo , da ćemo biti prvi i jedinstveni u Srbiji. Na kraju neka oni koji su protiv to objasne gradjanima Valjeva, zašto su njihova deca manje važna ili ne zaslužuju ono što Evropa već ima? Ja mislim da naša deca to zaslužuju, a prelazna rešenja su prelazna rešenja sama reč to kaže“, decidan je bio Jeremić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.