Svake grejne sezone paljenje kontejnera

imageIz JKP Vidrak gradjanima upućen apel da pepeo u ovoj grejnoj sezoni odlažu pravilno kako se kontejneri ne bi palili. Svake grejne sezone ovo preduzeće beleži štetu oko 400 000 dinara  na kontejnerima i vozilima.

Pojedini sigruno još pamte da su u Valjevu na brojnim mestima nekada bile postavljene djubrijere za odlaganje pepela. Tih djubrijera odavno nema jer su izlupane i uništene, a svaka grejna sezona donosi nove probleme sa odlaganjem pepela. „Pre svega bismo zamolili gradjane da pepeo iz ložišta ne sipaju odmah u kontejnere. Ako sami već ne poseduju posudu za odlaganje pepela, rešenje koje im predlažemo jeste da pepeo odlažu pored kontejnera jer mi imamo posebnu ekipu koja svaki dan prolazi kroz grad kako bi taj pepeo uklonila. Iako to možda u ovom trenutku nije estetski dobro rešenje , ali je jedino koje trenutno imamo. Naši radnici će to ukloniti u toku dana“, kaže vd direktora JKP Vidrak Ksenija Badem Nenadović.
Ona dodaje da u kontejnere u koje se inače oodlaže kartonska i pet ambalaža nikako ne sme biti odlagan pepeo jer su već zabeležena paljenja.

„Ta paljenja  idu do potpune štete na kontejnerima pa u toku jedne grejne sezone Vidrak beleži štetu  do 400 000 dinara. Problem je daleko veći kada se žar sipa u kamion što može izazvati paljenja kamiona čime nije u pitanju samo šteta na vozilu već se i radnici dovode u opasnost“, navodi Badem Nenadović.

image

Badem Nenadović potvrdjuje da gradjani imaju naviku da u kontejnere odlažu gotovo sve počev od kabastog otpada do gradjevinskog materijala. „Zaista bismo još jednom zamolili da ne odlažu šut u kontejnere jer Vidrak poseduje posebne kointejnere za otpadni gradjevinski materijal koji se mogu iznajmiti na jedan ili više dana.  Baštenski otpad, orezivanje, gradjevinski materijal , gradjani mogu da nas pozovu i to se naplaćuje po važećem cenovniku, a što se tiče nameštaja  , gradjani uvek mogu da nas obaveste i to odvozimo besplatno. Dovoljno je da ga stave ispred objekta i mi imamo uvek u toku dana jedan kamion koji kruži gradom upravo na otklanjanju te vrste otpada. Ta usluga je besplatna“, objašnjava direktorka.

Petarde i neugašene cigarete podjednako predstavljaju problem , a iz Vidraka poručuju da se u toku godine štete mere i milionskim iznosima.
„Huligani u toku noći gotovo ne propuštaju da unište djubrijere, obaraju kontejnere, lome zaštitne ograde. Dodatni problem prave sakupljači sekundarnih sirovina koji potpuno isprazne kontejner na ulicu kako bi povadili ambalažu koja je njima potrebna i sve te maloe deponije ostave posle za sobom. Mi na žalost nemamo kao  recimo Novi Sad posebnu službu koja čuva mjobilijar i ima nadzor 24 sata. Grad izdvaja sredstva za obnove i kupovinu novog mobilijara iz gradskog budžeta koji inače pune sami gradjani pa je jasno da sve to us tvari gradjani plaćaju.Odgovornije ponašanje izvesno bi smanjuilo ta izdvajanja“, objašnjava Ksenija Badem.

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.