Karavan igre doveo prvake baleta Narodnog pozorišta u Valjevo

imageOvog vikenda u Valjevu je održan Karavan igre. U okviru ovog Karavana održane brojne radionice, izložbe i veliki baletski koncert.

Karavan igre koji organizuju Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, ovog vikenda održan je I u Valjevu.
Direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić je pozdravio goste I zahvalio ima se što se Valjevo našlo medju petnaest gradova u kojima se Karavan odigrava. “Vrlo rado smo seuključili uovaj projekta I postarali da se I u Valjevu održi sve ono što Karavan podrazumeva pa I da Valjevci mogu da vide ono što im nije svakodnevno dostupno”, rekao je Smiljanić.
“Valjevo nam je deseti grad u okviru Karavana igre. Pre svega imamo za cilj da oslušnemo sve ono što se dešava van Beograda da vidimo kakve su mogućnosti jer igra je jedna zanimljiva forma I čini mi se u svim evropskim gradovima najprisutnija forma nastupa. Program je zamišljen da obuhvati sve generacije I da prikaže sve od klasičnog baleta do savremene igre. To su velike zahtevne produkcije koje dolaze u Beograd tako da u martu u Beogradu ono što se gleda u Londonu I Parizu može da se vidi I u Beogradu. I zato nam je važno da sve proširimo van Beograda, da ne bude samo Beograd obuhvaćen već I gradovi u Srbiji. Do sada smo imali brojne partnere u Evropi nikad do sada u Srbiji. Publiku treba graditi”, rekla je predsednica Fondacije Aja Jung.

Radionice koje su održane osmišljene su tako da deci u Valjevu pokažu I približe balet I druge oblike igre. Jung je iznela podatak da u Srbiji postoje samo četiri priznate baletske škole što je mnogo manje od svih zemalja u Evropi pa I da je to veliki problem jer brojna deca I mladi ostaju van te priče. “Što se tiče prijema po gradovima sve zavisi od grada do grada. Nije svuda isto I ja na osnovu iskustva mogu da kažem da je dobro kada se uradi jedna kvalitetna promocija I kada se lokalna samouprava uključi. Mnogo mora da se radi na tome. I u mnogo ozbiljnijim državama veliki je problem uvući nove generacije u pozorište bilo da se radi o deci ili mladima. Veština je pridobiti te generacije da postanu publika. Oni su odraskli na video igricama I oni traže taj nivo dešavanja I od pozorišta I svakog oblika teatra. Ako nekog ko ima 25 godina dovedete na loše “Labudovo jezero” naravno da mu se tu ništa neće dopasti I da naravno neće svoju decu usmeriti ka tome”, kaže Jung.

image Ona kaže da se publika gradi postepeno, ali da napredak postoji pa I da je neophodno ispratiti trendove koje mladi traže I ujedno prate. “I za moj Festival recimo u velikoj meri zaslužno je dvoje arhitekata koji su bili uključeni u izradi scenografije pa su sa sobom doveli jednu novu vrstu publike koji su došli da vide kako se to arhitektura uklopila u predstavi , mnogi su došli zbog Zahe Hadid recimo I odgledali predstave. Tako da je neophodno sve unaprediti. Jedna predstava u Londonu koja je hit može doživeti fijasko u Sidneju , sve je moguće I zato je potrebno sve prilagoditi okruženju”, rekla je Jung.

Karavan igre u Valjevu je finalizovan velikim koncertom baleta u okviru kog su nastupili prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i učenici Baletske škole Dimitrije Parlić iz Pančeva.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.