Saopštenje Udruženja krušikovih penzionera

imageReagujući na poziv GO Demokratske stranke u Valjevu upućen svim penzionerima „da se pobune“ protiv aktuelne vlasti zbog umanjenja penzija većih od 25.000 dinara, Odbor udruženja Krušikovih penzionera daje sledeće saopštenje:

1) Poziv Demokratske i bilo koje druge političke stranke upućen penzionerima da svoje potrebe i probleme rešavaju van institucija sistema u koje spadaju i građanska udruženja, neprihvatljiv je i u krajnjem ishodu štetan, naročito za one koji se takvom pozivu odazovu. Iz tog razloga ovo Udruženje predlaže svojim članovima i svim ostalim penzionerima da ne prihvataju ponude političkih stranaka, njihovih neformalnih foruma i „pravnih timova“, već da pitanje penzija u celini rešavaju preko svojih udruženja i saveza u korektnom dijalogu sa nadležnim organima lokalne i državne vlasti.
2) I pored toga što postoje nedoumice u pogledu društvene koristi ostvarene „privremenim“ umanjenjem penzija većih od minimuma, ovo Udruženje smatra da je socijalno-ekonomski status penzionera sa primanjima manjim od 25.000 daleko lošiji i da kao takav zaslužuje mnogo veću pažnju svih društvenih subjekata. Ovaj i druge probleme penzionera neće rešiti ni sud u Strazburu, ni bilo koja stranka već institucije naše države u sadejstvu sa subjektima nevladinog sektora, odnosno civilnog društva. A njihov stav je iskazan zahtevom da se osim ukidanja umanjenja penzije istovremeno poveća i penzijski minimum onima koji sada ne mogu da kupe ni pola korpe hrane. Potrebno je povećati i najnižu cenu radnog časa zaposlenih, ali je to pitanje njihovih sindikalnih organizacija.
3) Udruženja penzionera osnovana su kao nevladine, vanstranačke i nedobitne organizacije čija je osnovna delatnost zaštita prava i interesa njihovih članova i cele populacije „trećeg doba“. Ta udruženja i njihovi savezi uspešno ostvaruju svoju društvenu misiju i nije im potrebna pomoć političkih stranaka kojima je glavni i jedini cilj borba za vlast.

Odbor udruženja

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.