Nadzor EU nad radovima

imagePredstavnici ROM- a organizacije koja za potrebe EU radi kontrolu projekata koji se izvode u regionu zapadnog Balkana i Turske, a finansiraju se sredstvima EU boravila je u Valjevu.

EU ima više nadzora nad projektima koje finansira, a u slučaju Valjeva aktuelni projekat je uredjenje regulacije reke Kolubare. Tim bovodom delegacija organizacije ROM koja je nadležna za evaluaciju I kontrolu boravila je u Valjevu. “Oni su kontrolu izvršili u nekoliko nivoa. Najpre to nisu samo finansije već I nadzor nad do sada izvedenim radovima. Obišli su radove I obavili razgovor sa izvodjačem radova. Taj razgovor je izuzetno važan jer se na njemu mogu prikazati I nedostaci koji mogu biti otklonjeni, a koji su trenutno , ukoliko ih ima , prepreka realizaciji. Bili su vrlo zadovoljni kako radovi napreduju”, navodi Žarko Kovač član Gradskog veća koji je bio zadužen za prijem kontrole.
Grad Valjevo u ovom projektu ima I svoju kontrolu koja je takodje pod nadzorom ROM-a, a predstavnici ove organizacije zatražili su odgovore na brojna pitanja. “Objasnili smo im značaj regulacije korita Kolubare. To nije samo zaštita od poplava I vraćanje delova korita u prvobitno stanje već ta regulacija nama omogućava I urbanizaciju jednog dela grada, ovde mislim na deo kod Austroterma gde je voda potpuo uništila obalu I odnela deo puta. Tek sada kada se to završi moguće je pristupiti radovima na toj saobraćajnici. Takodje , ne smemo zanemariti ni estetski učinak. Pogotovo što neki delovi korita nikada nisu bili uredjeni , a sada će to biti učinjen u dužini od 5,2 kilometra”, objašnjava Kovač.

image Kako je izvesno da od opredeljenih 4 miliona evra EU, neće biti utrošeno sve jer je I sam tender koji je EU sprovela pokazao da regulacija košta oko 3 miliona evra grad je dao predloge da ostatak sredtava bude utrošen za regulaciju Obnice. “Imamo nekoliko predloga I nadamo se da će bar neki od njih biti odgovarajući, bar u smislu predračuna koliko bi neki radovi mogli da koštaju. Jako nam je bitno da uredimo obaloutvrdu kod deponije. Poplava je tada dobro narušila obalu I samo zahvaljujući jednoj manjoj betonskoj podzidi ta zemlja odnosno deponija u ovom slučaju se nije survala u reku. Potrebno je značajno više uraditi po tom pitanju”, kaže Kovač.
Radovi na uredjenju Kolubare trebalo bi da budu završeni tek 2019. Godine.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.