Gašenje KUD Abrašević ili nova Ustanova kulture

imageGradsko veće predložiće Skupštini osnivanje još jedne Ustanove kulture ovoga puta Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ Valjevo. Nova Ustanova biće potpuno novi pravni subjekt i imati dva zaposlena.

Nova ustanova se osniva s ciljem stvaranja uslova i podsticanja daljeg razvoja i unapređenja kulturno-umetničkog amaterizma, izvornog narodnog stvaralaštva i zaštite muzičkog i folklornog nasleđa, koje doprinosi očuvanju kulturnog identiteta, navodi se u kratkom saopštenju za javnost nakon sednice Gradskog veća.
U dostavljenom materijalu može se videti da će nova Ustanova kulture imati sedište u Čika Ljubinoj 5 , na adresi na kojoj se nalazi Centar za kulturu, da je delatnost ustanove izvodjačka delatnost. U daljem tekstu odluke se navodi da se sredstva za rad Ustanove obezbedjuju iz budžeta grada, prihoda ostvarenih od obavljanja delatnosti, naknade za usluge, prodajom proizvoda, ustupanjem autorskih i srodnih prava, legata donacija, i od sponzorstava. Direktora Ustanove postavlja i razrešava osnivač odnosno Skupština grada. Ustanovom će upravljati Upravni odbor koji treba da ima pet članova, navodi se u odluci , ali i Nadzorni odbor ustanove. Upravni odbor doneće u roku od 30 dana i statut ustanove.
U članu 23. Ove odluke se navodi da će poslove i dužnosti direktora do imenovanja direktora nakon sprovedenog konkursa vršiti Milena Urošević.
I Taj član 23. Je jedini i prvi u kom se nova Ustanova dovodi posredno u vezu sa KUD „Abrašević“, inače Udruženjem gradjana s obzirom da je Uroševićeva izabrana odlukom UO ovog Udruženaj na mesto sektretara Udruženja na neograničeno vreme.
KUD Abrašević potom se pominje i u delo Razlozi za donošenje gde se navodi: „Osnivanjem Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ Valjevo dobija se veća garancija u očuvanju i negovanju kulture i tradicije , a koje su se do sada odvijale u okviru Kulturno umetničkog društva „Abrašević“ Valjevo“.
KUD Abrašević, osnovano pre 112 godina i dalje je aktivno Udruženje gradjana (APR Srbija), a po Statutu ovog Udruženja odluku o njegovom gašenju može doneti samo Konferencija amatera, odnosno predstavnici sve tri sekcije (u proseku sedam predstavnika) koje u Udruženju postoje. Članovi ove konferencije tvrde da sastanka nije bilo i da odluka o gašenju ili transformaciji nije doneta.
Ali , grad ima pravo na osnivanje ustanova, javnih preduzeća i privrednih društava tako da novoosnovano pravno lice, ukoliko Skupština potvrdi odluku Veća, praktično shodno donetoj odluci Veća nema nikakve veze sa drugim pravnim subjektom kao što je Udruženje u ovom slučaju KUD Abrašević. Grad ne može biti osnivač Udurženja gradjana i iz dostavljene Odluke jasno se vidi da se radi o posebnom pravnom subjektu. Čak ni u članovima koji su istaknuti se ne navodi povezanost sa ovim Udruženjem gradjana.
U javnosti se govori o zapravo prerastanju Udruženja u Ustanovu, ali se u Odluci grada takva stavka ne nalazi izuzev člana 23. U kome se navodi da će sadašnji sekretar Udruženja biti direktor ove ustanove.
Kako sada stvari stoje , kažu pravnici , ne postoji nijedna zakonska smetnja da KUD Abrašević kao Udruženje nastavi da postoji kao i ostala Udruženja na teritoriji grada te i da odluka grada o osnivanju Ustanove kulture nikako ne može biti uslovljena postojanjem niti gašenjem bilo kog Udruženja.
Kako Vamedia nezvanično saznaje, razlog za uopšte osnivanje Ustanove kulture jeste činjenica da je revizor u više navrata do sada naglašavao da način finansiranja Udruženja Abrašević iz budžeta nije zakonom dozvoljen. Naime, grad je svake godine u budžetu izdvajao sredstva za funkcionisanje ovog Udruženja, u ovoj godini u pitanju je 3,2 miliona dinara, što je nezakonito iako je nasledjeno stanje.
Iako su godinama brojna Udruženja u Valjevu prigovarala zbog diskriminatorskog odnosa iako nikadajavno , mogao se čuti odgovor da postoji neki ugovor sa gradom iz neke davne godine. Isto Udruženje KUD Abrašević na osnovu tog ugovora decenijama je koristilo prostor Centra za kulturu, ali i deo Centra za kulturu izdavalo u komercijalne svrhe ubirajući prihod, za šta je revizorska institucija takodje istakla da je nezakonito.
Da li će se Udruženje gradjana KUD Abrašević sada posle 112 godina postojanja ugasiti, ostaje da se vidi u narednim danima kada se ovo Udruženje izjasni o brisanju iz Agencije za privredne registre.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.