Ceo život štedela

imageDok Evropljani I dalje štede novac, Srbija se nalazi na začelju liste štediša. Iako je poraslo poverenje u bankarski sistem Srbi sada imaju drugi problem, nemaju šta da deponuju.

Austrijanci, koji svakog meseca izdvoje na štednju 239 evra, vode na ovoj listi, dok su građani Srbije na začelju sa mesečnim iznosom od 37 evra, pokazuje istraživanje Erste banke.
Godine inflacija I kriza Srbima su ostavile ožiljke u smislu straha od štedne knjižice. Dafina I Jezda I dalje plaše mnoge , ali je I sve više onih koji shvataju da oročena štednja ima smisla I da sigurnost štednog uloga sada postoji.
Ipak, mnogi se odlučuju za jednu drugu varijantu, štednja u “slamarici”, odnosno kupovina evra I odlaganje na stanu za tzv “crne dane”. Na žalost sledeći reciprocitet potrošačke korpe I prosečne zarade teško da bi nešto prosečnom gradjaninu I preostalo za štednju. Mnogi tvrde da žive na kreditima jer je bilo kakv oblik štednje nemoguć. “Imam dvoje dece, iako I suprug I ja radimo to nije dovoljno vrlo često za tekuće troškove, a kamoli za neku štednju. Podižemo stalno neke kredite I to je to, tako mi živimo, ne štedimo ništa”, kaže za Vamediu Valjevka M. Simić (46).
Isto istraživanje pokazuje pokazuje da je i u Srbiji i u Hrvatskoj, udeo ljudi koji kažu da im se finansijska situacija pogoršala dva puta  veći od onih koji se izjašnjavaju da se poboljšala. Iako je u Srbiji 35 odsto anketiranih navelo „pogoršanje” sopstvene finansijske situacije, što je na najvišem nivou u regionu, to je ipak za čitavih 15 procentnih poena manje nego u ankete iz 2016, pokazuje studija Erste grupe.
Prosečna zarada u Valjevu po poslednjim podavcima iznosi 41.900 dinara. Ipak ova cifra za mnoge je nedosanjani san.

Rahela Ferari film „Tesna koža“: „Celog života sam štedela. Ceo vek štedela. I šta sam uštedela? Ništa!650 miliona za šta? Za ništa! Za sprdnju za zajebanciju, za trange frange! Novinar da dodje ovde ja da mu kažem, u novine da stavim kakva je to sprdačina!“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.