U toku Festival „duvan“ čvaraka

imageU Valjevu se održava tradicionalni 12. ti po redu Festivalu “duvan” čvaraka, a gosti na njemu su ministri Vlade Srbije Ivica Dačić, Slavica Đukić Dejanović, Branko Ružić i Aleksandar Antić.

Ivici Dačiću ovo je drugi put da dolazi na ovu manifestaciju, a kao i prošli put, posetio je štand srednje Poljoprivredne škole kao i ostale učesnike maniestacije.
„Naravno, nisu samo važni “duvan” čvarci, već da se neko setio da napravi festival njima u čast kao posećenu manifestaciju, da ih pre svega brendira i patentira da neko ne bi i taj srpski specijalitet preuzeo, kao što su na primer Nemci zaštitili šljivovicu“, rekao je novinarima ministar spoljnih poslova.
Puna dva veka „duvan“ čvarci se spravljaju po recepturi valjevskog kraja čiji su brend, ali proces njihovog dobijanja nije ni lak ni kratkotrajan.
„Meso se seče na veličinu polovine pakle cigareta i kuva dok ne postane kašasto. Od ključne je važnosti da se vatra ispod ranije dozira kako treba, kao i da se ranije uporno meša bar sedam časova. Dobijena kaša se bistri, a kuva se dok voda ne ispari, i ne ostane samo mast. Potom sadržaj ranije stegama se cedi kroz gazu, dok se ne dobijuo kao konac tanki “duvan” čvarci koji se na kraju sole po želji“, objašnjavaju mesari, učesnici „čvarkijade“.
Ukupno njih 60, od kojih 35 u takmičarskom delu, takmičili se za novčane nagrade od kojih prva iznosi 35.000 dinara. Ranije pripremljeni „duvan“ čvarci danas se prodaju po ceni od 800 do 1.200 dinara kilogram. Uz mesare, na manifestaciji je prisutno i još oko 100 drugih izlagača.
U zabavnom programu, posetioci su imali priliku da vide nastupe folklora, a očekuje se i koncert Dženana Lončarevića.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.