U slavu čavaraka 12 put zaredom

imageOvogodišnja Čvarkijada za sada je, kažu organizatori , rekordna po poseti. Pobednik 12. Festivala duvan čvaraka je ekipa „Milenijum“ iz Jovanje. Slaven Batočanin za narednu godinu najavljuje da će sam organizovati Čvarkijadu.

Prostor na keju Kolubare i platou Centra za kulturu bio je ispunjen brojnim posetiocima manifestacije koja se po 12 put u Valjevu organizuje u slavu duvan čvaraka. Od 64 ekipe koje su se oprobale u pravljenju duvan čvaraka, 25 je uzelo učešće u takmičarskom delu .

image Po mišljenju žirija najbolje čvarke ove godine pripremila je ekipa iz Jovanje „Milenijum“ kojoj je pripala nagrada od 35 000 dinara. Druga je bila ekipa „Robaje“ kojoj je pripala i nagrada od 25 000 dinara, a treće mesto zauzela je Poljoprivredna škola koja već godinama učestvuje na ovoj manifestaciji , a za osvojeno treće mesto ove godine dobila je 15 000 dinara.

image

U Valjevu i nadaleko poznat kao kralj duvan čvaraka Slaven Batočanin kaže da ove godine ima dosta posetilaca , ali manje učesniika. „ Ima manje oranija, dosta manje jer su odlučili da uvedu kotizaciju, a da ne daju masnoću. Sada je zbog toga 24 oranije manje. Mora grad da ulaže u ovu manifestaciju, a primer je Koceljeva koliko ona ulaže u svoju manifestaciju“, kaže Batočanin.
Bat5očanin je svojevremeno potpisao ugovor sa gradom Valjevom kome je na odredjeni broj godina kao idejni tvorac manifestacije istu gradu besplatno ustupio odredjujući izmedju ostalog pravila o tome gde i kada manifestacija mora biti održana.

image

„Ja ću sledeće godine sam to sa sponzorima da organizujem, jer ugovor je istekao. Ja sam njima ovu manifestaciju po ugovoru ustupao besplatno, a sad su oni uveli kotizaciju, a ne daju masnoću. Ja sam njih i pitao kako to naplaćujete sada, a ja sam vama dao besplatno? Ima ovde dosta ljudi koji su zainteresovani da se uključe u organizaciju i žele da budu sponzori“, najavljuje Batočanin.
Na platou ispred Centra za kulturu brojne proizvode izložilo je oko 100 prodavaca pa su i njihove tezge privlačile pažnju posetilaca.

image U okviru manifestacije koncert su održali Dženan Lončarević i Branko i Fejt Ristić, a medju gostima koji su prošetali kejom reke, posetili takmičarske ekipe bili su i ministri u Vladi Srbije : Ivica Dačić, Branko Ružić, Slavica Dejanović i Aleksandar Antić.

image

Zbog plaćanja kotizacije grad ove godine nije odredjivao limitiranu cenu prodaje čvaraka pa se ova slana poslastica mogla kupiti po ceni od 800 do 1200 dinara.

S.V.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.