Ponos Kolubarskog okruga i Srbije

imageU prostorijama Kulturnog centra u Ubu, održana je svečanost povodom uručenja srebrnih kovanica „Znamenite ličnosti Srbije“ za učenike generacije školske 2016/2017. godine iz osnovnih i srednjih škola Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Dodeli srebrnjaka prisustvovao je i ministar prosvete Mladen Šarčević koji je imao samo reči hvale za ŠU Valjevo.

Već tradicionalno urečenje srebrnjaka sa likom znamenitih Srba najboljim djacima Kolubarskog i Mačvanskog okruga održano je ove godine u Ubu. Djake generacije, njih 101 ove godine, najpre je pozdravio domaćin, predsednik Opštine Ub Darko Glišić. „ Velika mi je čast biti sa onima koji su poneli taj laskavi epitet najbolji u ovoj godini i ja se nadam da ova čast dolazi stoga jer smo se mnogo trudili da ulažemo i u osnovno i srednješkjoslko obrazovanje u našoj Opštini. Svaki trud i rad se na kraju isplati i vi ste ponos roditelja i sredina iz kojih dolazite . I ne samo to već ste i budućnost naše države. Smatram da je prosveta sada nešto što ide napred “, rekao je Glišić.
Dodeli srebrnjaka prisustvovala je i načelnica ŠU iz Valjeva Zorica Jocić koja je deci poručila da nastave putem kojim su krenuli, putem znanja, učenja i odricanja jer je to jedini pravi put koji dovodi do uspeha. „ Podsetiću Vas na jednu sentencu iz Malog princa gde se kaže „Čovek samo srcem dobro vidi jer suština se ne da očima sagledati“, zato nemojte dozvoliti da Vas oči prevare jer u mraku svi smo potpuno isti samo nas razlikuju naše znanje i naša mudrost.Zato vam ja želim deco da mnogo brže ustajete nego što padate , želim Vam da učite na tudjim greškama, a ne na svojim i želim Vam da budete vrlo oprezni sa rečima , a veliki na delima. A iznad svega Vam želim da postanete profesionalci u svom budućem poslu, a iznad svega dobri pošteni i čestiti ljudi koji zaslužuju poštvanje svoje okoline“, rekla je Jocić.

image Svečanosti uručenja prisustvovali su pored dece i njihovih roditelja i direktori škola, ali i ministar prosvete Mladen Šarčević.
„ ŠU Valjevo je prepoznatljiva po rezultatu i radu i verujte bio sam u mnogim Školskim uprava i ovo nisam govorio. Svaki okrug ima i dobrih i lošijih rezultata , ali ovde sam zaista uveren u dobre rezultate i na tome se zahvaljujem Vama deco i koleginici Jocić“, rekao je na početku svog obraćanja ministar Šarčević.
On je mladima poručio da su oni već na dobrom putu i da je zadatak ministarstva zato da stvori uslove da upravo oni razmišljaju da ostanu u svojoj zemlji i svojoj zemlji vrate usvojena znanja. „Mi smo za kratko vreme postigli pomake na polju reforme obrazovanja i to već Evropa prepoznaje i vidi. Zato smo i dobili 27 miliona evra koje ćemo uložiti u obuku nastavnog kadra. Povezujemo visoko i srednje obrazovanje sa privredomj , a težimo tome da usvajamo i nove načine dolaska do znanja i zato menjamo nastavne planove i programe. Radimo reforme prvih i petih razreda sve u cilju da se prilagodimo novim programima. Cilj nam je da već naredne godine budemo duboko u ciklusu reformi“, rekao je Šarčević.

image On je naveo da prilikom odabira zanimanja deca ne treba da se rukovode samo onim što vole već i onim što je sada neophodno , a to su pre svega inženjeri i IT sektor jer je upravo to Srbiji potrebno ukoliko želi da dalje razvija svoju privredu i samim tim podiže standarde života svih gradjana.
„Mnogi se već vraćaju u Srbiju, vraćaju se jer su shvatili da se sa tim zanimanjima i tim obimom znanja svojim poslom mogu baviti i u svojoj zemlji i od svoje kuće. I tu već ozbiljno hvatamo korak sa svetom i to je prevashodno naš najveći zadatak“, rekao je ministar Šarčević.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.