12 Čvarkijada u nedelju

imageManifestacija Duvan čvaraka biće održana u nedelju 8. oktobra na platou ispred Centra za kulturu i keju reke Kolubare. Organizatori očekuju veliku posetu, a već je prijavljeno oko 60 ekipa koje će se oprobati u spremanju ove slane poslastice.

Tradicionalna Čvarkijada će u Valjevu biti održana u nedelju na istom mestu kao i prethodnih godina. „Za sada ima 100 prijavljenih za prodajnu izložbu, 60 takmičara koji će se takmičiti u dve kategorije revijlni 25 i za nagrade 35 takmičara. Nagrade će ove godine biti mnogo veće nego prethodnih godina . Pored nagrada za takmičare tu su i nagrade za revijalne takmičare. Ove godine imaćemo i takmičenje u rvanju na platou ispred Centra za kulturu“, rekao je Andra Savčić predsednik OO manifestacije.

Programom dešavanja predvidjeno je da već u sedam sati budu potpaljene oranije, a svečano otvranje u 12 sati na platou ispred Centra za kulturu. „ Odmah posle svečanog otvaranje uslediće nastupi KUD-ova iz Valjeva , a od 14 sati će biti održan koncert Dženana Lončarevića. Očekujemo dobar koncert. Istovremeno ćemo prikupljati uzorke od takmičara , a od pola 6 će uslediti proglašenje pobednika. Pozivamo sve Valjevce da dodju na 12 festival Duvan čvaraka“, rekla je Ana Marković direktor TO Valjevo.
Da se mnogo razmišljalo o samom datumu zbog najave lošijeg vremena novinarima je potvrdio i idejni tvorac Čvarkijade Slaven Batočanin. „ Za ovaj skup su se odazvali i vrhunski mesari i odlučili da se takmiče. Prošle godine je bilo više revijalnih takmičara , a sada onih u takmičarskomj delu. Pored Dženana tu je i koncert Branko i Fejt , oni održavaju koncerte širom sveta i evo ove godine i u Valjevu“, kaže Batočanin.

image Po rečima organizatora budžet za manifestaciju iznosio je 1,2 miliona dinara. „ Moram reći da je to malo novca jer su troškovi veći nego prethodnih godina. Odustali smo od toga da manifestacija bude dva dana jer smo hteli da ispoštujemo ranije potpisan ugovoor sa Slavenom gde je definisano da manifestacija traje jedan dan u nedelju oko Mioljdana. Sada se potpisuje drugi ugovor i nadam se daq ćemo naći zajednički jezik i precizirati pojedinosti za koje mislimo da sada treba da budu uvedene. Mislim da ćemo sledeće godine dobiti od grada veću finansijsku podršku jer ove godine nam je trebalo sigurno i do 2 miliona. Grad ove godine nije nabavljvao masnoću za takmičare jer bi nam to odnelo trećčinu sredstava , a taj novac smo prebacili za izvodjače u muzičkom delu“, objasnio je Savčić.

Zakupci tezgi plaćaju 500 dinara po tezgi , oni nkoji spremaju čvarke u revijalnom delu kotizaciju plaćaju po 1000 dinara, a takmičari po dve hiljade dinara. Kako se moglo čuti taj novac otići će TO za kupovinu novih paviljona.
Za razliku od prethodnih godina ove godine nema odredjene cene za čvarke i prodavci će ih slobodno formirati. Prva nagrada za pobednike je 25 000 dinara , a druga i treća po 15 000 dinara.
Saobraćaj će tog dana od 11 do 17 sati biti zatvoren u Ulici Vuka Karadžića, a autobusi će biti smeštani kod Hrama na parkingu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.