Prijezdićani tužili Grad Valjevo

imagePredsednik MZ Prijezdić Dejan Isidorović informisao je javnost da je iz istog razloga podneta tužba protiv Grada Valjeva.Nezavisni odbornik u Skupštini grada Ljubomir Radović i neformalna Grupa gradjana još jednom su ukazali na neagilnost gradske vlasti po pitanju rešavanja problema meštana Prijezdića u slučaju devastacije putne infrastrukture od strane kamenoloma.

„Šta da se kaže, kao predsednik te Mesne zajednice, mogu reći da se vlast ne osvrće mnogo nas. Niti se šta radi niti popravlja. Kamenolomi nam sve uništavaju i puteve i vodu i vazduh pa i ono što smo ranije gajili više ne možemo jer je sve zagadjeno. A plaćamo ekološku taksu gradu. Slali smo opomene, ali rešavanja ovog problema nije bilo. Mi nemamo predstavnika u Skupštini , na nas se vrši pritisak od strane rukovodstva. Zato smo 28. avgusta pozvali predstavnike grada i predsednike MZ , predstavnici Mesnih zajednica su došli, ali niko od predstavnika Grada nije došao“, rekao je na konferenciji za novinare predsednik MZ Prijezdić Dejan Isidorović podsećajući da je situacija više nepodnošljiva u Prijezdiću i okolnim selima.

Kako Isidorović tvrdi nema nikavih pomaka ni nakon protesta meštana, a novi problemi se pojavljuju.

image

„U vezi tog puta bili smo i kod komunalne inspekcije da izadju da vide šta vozači izbacuju, kamioni koji se pokvare samo otvore stranicu i iskipuju teret gde žele. Eto kod jezera ima taj kamen i to stoji na sred puta i nikom ništa. Pokvario mu se kamion on iskipovao teret posle kad su ga popravili on otišao po novu turu , a avse to ostavio na putu. Zato smo pokrenuli tužbu protiv grada i sada je na sudskim organima jer mi sa gradom nemamo više nikakve nade da će nešto biti uradjeno. Nije stvar u ova četiri majdana koji tamo rade već će u narednih godinu dana biti otvorena cementara koja je uzela od Srbija šuma 100 hektara za postavljanje tog preduzeća. Biće dakle još gore“, kaže Isidorović.

Da i dalje nema rešenja za meštane Prijezdića na konferenciji za novinare ukazao je odbornik Ljubomir Radović koji kaže da je grad morao mnogo toga do sada da uradi po nekoliko osnova kako bi se uopšte bilo šta promenilo. „ Ovde bi zaista moglo biti posla i za javne tužioce , bar na osnovu svega onoga što smo mi do sada uspeli da saznamo , a na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja. Ni pet meseci posle protesta ovih meštana nema rešenja i oni su prinudjeni da na sudu zatraže zaštitu svojih prava. Mi o svemu podnosimo prijave nadležnim institucijama“, rekao je Radović.

image On kaže da je osnovni problem i naplata vezana za eksploataciju mineralnih sirovina. „ Zanimljivo je da službenici grada ne znaju ni kolika je rata ni ko je koliko dužan da uplati. Neverovatno da to njih ne zanima. Možda je nekim firmama u ovom slučaju učinjena neka usluga jer to se može pretpostaviti . Na izvodu računa od 27. marta ove godine „Baumaster agregati“ uplaćuje sumu od 639 640 dinara po sporazumu o izmirenju prva rata , a drugi obveznik „Čubrica kop „ kaklo se vidi iz priloženog od početka 2015 uopšte nije uplaćivao ovu naknadu,“kaže Radović
On dodaje da Grad ima svoju budžetsku inspekciju i da je nepojmljivo da ta nova služba nije zainteresovana za pomenute prihode. Radović navodi da s obzirom da je odgovoreno da nema podataka o toj kontroli više nego jasno da Grad prihodi ove vrste ne zanimaju.
Kako se na konferencxiji za novinare moglo čuti ranije je za kontzrolu bila zadužena Direkcija za urbanizam , ali i ona je imala čudan način kontrole koji je bio isključivo vizuelni. „ Iz informacije koju smo dobili vidi se da neki službenici imaju obavezu da jednom u mesecu u vreme radnog vremena izvrše vizuelnu kontrolu stanja puta i vrate se na radno mesto , a da se takav posao ne evidentira. Niko ne zna ni kad su išli u kontrolu ni šta su na kraju tamo videli. A postoje putni troškovi, posete i službeno korišćenje vozila moraju biti evidentirani, a nisu“, kaže Radović.
Tema konferencije bila je i nakanada za vanredni prevoz pri čemu je rečeno da ne postoji nijedna odluka kojom bi se bilo ko oslobodio naknade za vanredni prevoz, a kako Radović kaže izgleda da je nekima upravo neko privatno oprostio naknadu.
Radović je na kraju konstatovao da je grad pre svega dužan da postupa po sopstvenim odlukama medju kojima je i odluka kojom se nedaležnost sa Direkcije prenosi na grad, a potom i da ozvaniči upravljača puta sa kojim bi se potpisali ugovori.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.