Od ovog vikenda „Abro fest“

imageOd  22. do 30. septembra biće održan dvanaesti po redu „ABRO FEST“ u  produkciji Gradskog pozorišta „Abrašević“,  pripremljen  u saradnji sa ovdašnjim Centrom za kulturu  i  pod pokroviteljstvom grada Valjeva.

“Abro fest “ je manifestacija koja se održava 12 po redu. Pokrenuta je 1985 godine i održavana do 1998. godine da bi nakon toga usledila pauza sve do   2009. godine.”Grad Valjevo je za ovu manifestaciju izdvojio  650 000 dinara iz budžeta. To nije mnogo i nije dovoljno , ali je svakako za nekih 30% više nego prethodne godine. Slobodno mogu reći  da nije sponzora kao što je  Valjevska pivara koja očito ima sluha za kulturu i  koja je izdvojila 300 000, potom Bosisa, Dunav osiguranja teško bi sve ovo bilo izvodivo. Ukupan   budžet je 1,2 miliona dinara, a ne treba  zaboraviti da bi se postavila  jedna predstava u recimo Ateljeu 212 ona košta  do 2 i više miliona , ali ovaj festival sa pet predstava će biti organizovan sa 1,2 miliona dinara”, rekao je Aleksandar Ranković predsednik Saveta manifestacije .
Na ovom jedinstvenom pozorišnom festivalu  možete pogledati pet zanimljivih  teatarskih ostvarenja.  Uz premijere predstava  „Kaskader“  i  „Bure baruta“ na programu  će se naći  i nova predstava  „Maratonci trče počasni krug“,  kao  i  diplomske  predstave  studenata pozorišnih  akademija  iz  Beograda  i  Novog Sada  :  „Ruža sa dva mirisa“ i  „Deca“.

image Umetnički direktor manifestacije glumac  Zoran Ćosić najavljujući predstojeću manifestaciju je rekao da je rado prihvatio učešće u organizaciji jer je is am u više navrata u “Abro festu” kao glumac učestvovao. “ Ova manifestacija je iz godine u godinu pravila jednu fizionomiju koja se pokazala jako dobrom i prepoznatljivom. Smatrao sam da sve ono što je bilo dobro treba sačuvati i izbeći eksperimentisanje.  Ovde su uvrštene dve predstave  Akademije umetnosti jedna je FDU Beograd i Akademija umetnosti Novi Sad sa kojima smo i do sada imali dobru saradnju  i to su pre svega glumci koje je iznedrio na neki način ovaj festival , koje je, ajde da kažemo ljubavlju prema pozorištu zadojio Miroslav Ćiša Trifunović upravo u Abraševiću. Zato je i logično da ih Valjevo i vidi ovde i da vidimo koji je to potencijal koji imamo medju ljudima koji će preuzeti jednom kulturu i Valjeva i Srbije”, rekao je Ćosić.
Festival se otvra predstavom “Maratonci trče počasni krug” koja je premijeru imala na Tešnjarskim večerima i koja je potpuni proizvod Abraševića. Predstava “Deca” je gostovanje Akademije iz Novog Sada. “Sigurno će i ovoga puta biti zanimljivo da gledaoci pogledaju predstavu “Kaskader” koja se nekako uklapa u interesovanje publike jer prosto se pokazalo da publika voli da vidi drugu stranu pozorišta. Lično sam igrao u dve takve predstave “Kako nastaje pozorište” i “ Kako i zašto nastaje ranjeni orao”.To je sve ono što publika inače ne vidi i zato je publici zanimljivo”, rekao je izmedju ostalog Ćosić.
Predstava “Bure baruta” poznatija je publici jer je izmedju ostalog po njoj snimljen i istoimeni film. Reditelj Miroslav Ćiša Trifunović  posebno je istakao da je za svaku predstavu potrebna potpuna sinergija pa je i sam festival dokaz tome. “ Neka Vas ne zavara Maksim Gorki  što se komad zove “Deca “ jer to nikako nije predstava za decu , priča je o jednom malom selu gde meštani čekaju Kneza da vide kako će prodati šumu i tu kreće  jedna vrlo zanimljiva radnja i jedan ozbiljan komad. To je nama četvrta predstava koja dolazi iz Novog Sada. FDU gostuje sa predstavom “Dva mirisa ruže” što je jedna jako zanimljiva predstava i diplomska je predstava studenata. Sve predstave su osam sati i igraju se na velikoj sceni izuzev novosadske predstave koja počinje pola sata ranije”, rekao je Trifunović.
Poslednje dve večeri predstava “Bure baruta “ biće igrana zajedno sa publikom na sceni . “ Namera nam je das vi mogu da vide tu ptredstavu jer će glumci biti na metar od publike, a dolaze nam svi mladi valjevski glumci. Kada sam pitao zašto “Bure baruta” objasnili su mi das u danas svi napeti id a danas i kad nekom kažete:” Dobar dan”, on vas pita :”Šta ti meni dobar dan?”. Dakle uvek jedna aktuelna situacija i stanje koje je posebno prisutno svih ovih dana”, objasnio je Trifunović.
Cena karte za pojedinačne predstave je 250 dinara dok je komplet karata izuzev za predstavu “Bure baruta” 700 dinara.

S.V.    

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.