Dosta je bilo: (Ne)odgovorno ponašanje vlasti

imagePokret Dosta je bilo na konferenciji za novinare postavio pitanje :”Ko upravlja gradom , kolegijum ili Skupština? “ Ovaj Pokret tvrdi da nema ni sednica Veća, nema javnih nabavki, ali ima putovanja.

Konstatujući da je prošlo više od mesec dana , a da Gradsko veće nije održalo nijednu sednicu Okružni koordinator Kolubarskog okruga Pokreta Dosta je bilo Snežana Djekić Spajić kaže da je javnost u medjuvremenu informisana da gradom upravlja kolegijum.”Mi kao deo zakonodavne vlasti nismo obavešteni o formiranju kolegijuma , niti znamo ko su njegovi članovi, da li je neke odluke već donosio u vezi funkcionisanja grada? O osnivanju nisu obavešteni ni medii, ne znamo ništa je bila namera osnivača ovog tela , da li je bilo problema u funkcionisanju gradskog veća pa su morali da pribegnu formiranju kolegijuma ili je nešto drugo bilo pokretač udruživanja gradskih većnika?”,upitala je Spajić.
U nizu pitanja koja je postavila ona je zatražila i odgovor na pitanja da li se u sastavu tog kolegijuma nalazi neko iz Skupštine kao zakonodavnog tela jer je gradonačelnik dao izjavu da je formiran od zakonodavne i izvršne vlasti. Spajićeva smatra da bi sa ovim činjenicama trebala biti upoznata i javnost da bi građani Valjeva znali ko donosi odluke u njihovo ime i ko upravlja gradom?
“Dok gradsko veće nije zasedalo naš gradonačelnik je za vikend bio u poseti Slovačkoj. Iz gradske uprave smo dobili informaciju da je poseta bila zvanične prirode i da su sa njim bile još dve osobe, odbornica Gorica Božić i jedna osoba zaposlena u Domu zdravlja. Koji je motiv putovanja? Koji su postavljeni ciljevi ovog puta i da li će gradonačelnik dati izjavu i šta su građani Valjeva dobili ovom njegovom posetom slovačkoj? Da li postoje neki privrednici ili drugi članovi gradske vlasti ili skupštine koji bi mogli ići na poslovni put sa gradonačelnikom u cilju pridobijanja nekih investicija?”upitala je Snežana Spajić.
Drugi problem na koji se osvrnula odbornica je situacija vezana za javne nabavke. i iznela satav Pokreta da grad ne funkcioniše normalno iz razloga nepostojanja javnih nabavki poslednjih meseci od vremena hapšenja načelnika i službenika u Gradskoj upravi.
“Ne razumemo zašto gradska vlast nije postavila odmah nekog stručnjaka za javne nabavke umesto osobe koju već mesecima obučavaju? Da li tu postoje neki drugi dublji razlozi? Da li niko ne sme da stavi potpis za neku javnu nabavku? Čega se plaše čelnici grada ukoliko sve rade po zakonu i transparentno? Ako nemaju podatke o prethodnim tenderima i nabavkama, a mislim da to nije pravi razlog, zašto se onda ne raspišu novi? Ovako se mnogi programi koje smo usvojili kroz budžet dovode u pitanje, a mi postajemo taoci ove situacije koju oni još uvek ne mogu da reše. Koji je krajnji rok za uspostavljnje normalnog funkcionisanja javnih nabavki?”zatražila je odgovore Spajićeva.
Zbog svega iznetog Spajićeva je potvrdila da je stav Pokreta Dosta je bilo da je sve što se dešava posledica neodgovornog ponašanja ove vlasti.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.