„Detinjstvo bez nasilja“-Slučajevi o kojima je javnost govorila u Valjevu

imageU ovom tekstu vas podsećamo na neke od slučajeva vršnjačkog nasilja u Valjevu u poslednje četiri godine, o kojima su mediji podrobno izveštavali.

Jedan od najozbiljnijih slučajeva dogodio se 2013. godine u OŠ “Andra Savčić” nad tada učenicom osmog razreda te škole. Ona je zbog ismevanja svojih školskih drugova na društvenoj mreži Fejsbuk pred kraj prvog polugodišta doživela takav šok da joj je stalo srce, posle čega je bila zbrinuta na klinici u Tiršovoj u Beogradu.
Devojčica je, kako se pisalo tada, duže vreme zbog svojih telesnih nedostataka ismevana od strane nekoliko njenih vršnjaka koji su na Fejsbuku postavili njenu fotografiju na kojoj se vidi razrokost jednog oka, nakon čega su usledili brojni uvredljivi komentari. Učenica je, pošto te uvrede više nije mogla da trpi, pozvala roditelje da je odvedu iz škole kući, nakon čega su oni tražili pomoć direktora. Organizovan je sastanak devojčice i njenih vršnjaka kod školskog psihologa, ali kada je došla kući pozlilo joj je i izgubila je svest, zbog čega je morala da bude zbrinuta na klinici u Tiršovoj.
Godinu dana kasnije, dakle 2014. godine, mediji su izveštavali o slučaju vršnjačkog nasilja u OŠ “Milovan Glišić”. Tada je majka 13-godišnje devojčice ispričala da je ona punih godinu dana žrtva vršnjačkog nasilja svojih drugova u odeljenju, koje je kulminiralo time da joj je povređena slepoočnica, kada ju je školski drug gurnuo posle čega je glavom udarila u klupu.
Tadašnja učenica sedmog razreda, kako je tvdila njena majka, bila je žrtva svojih drugova i drugarica koji su je duže vreme ponižavali, odbacivali i psihički zlostavljali zbog njene različitosti.
U toj valjevskoj školi, podsećamo na pisanje medija, slučaja vršnjačkog nasilja, kako je tvrdila majka žrtve, bilo je i početkom ove godine, a posle slučaja kada je učenik trećeg razreda pogođen ledenicom u glavu od strane svog druga, na putu od škole do kuće.
Majka dečaka je tvrdila da nasilje nad njenim detetom traje čak godinu i po dana, da ga trojica dečaka iz njegovog razreda konstantno maltretiraju i da se kući vraća uplakan i izubijan. Karakteristično je za ovaj slučaj da je majka ispovest objavila na Fejsbuku, uz fotografije svog deteta.
OŠ “Milovan Glišić”, s druge strane, demantovala je navode majke dečaka, tvrdeći da on nije
bio žrtva nasilja u školi a da je povredu od ledenice dobio prilikom grudvanja sa drugovima, ali to se desilo van školskog objekta.
Jedan od nesvakidašnjih slučajeva o kojem su mediji izveštavali zabeležen je tokom prošle godine, kada je čak šest valjevskih tinejdžera putem Fejsbuka širilo nage fotografije svojih vršnjakinja. Nedeljama su đaci u gotovo svim valjevskim osnovnim školama brujali o pojavi eksplicitnih fotografija svojih drugarica koje su se širile društvenom mrežom, da bi se konačno jedna od devojčica, rođena 2002. godine, poverila svojoj majci pa je slučaj stigao do Centra za socijalni rad, policije i suda.
Svi dečaci su, izuzev jednog rođenog 1999. godine, tada bili 15-godišnjaci, a oštećene devojčice su njihove vršnjakinje. „Detinjstvao bez nasilja“ projekat Vamedie u saradnji sa gradom Valjevom*

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.