Da li smo nešto naučili?

imageZa četiri meseca Grad Valjevo raspisao samo osam javnih nabavki. Za sada još uvek nema nabavke za najavljene infrastrukturne radove. Koliko godina sebi možemo da dozvolimo da ih izgubimo?

19. juna Grad Valjevo raspisao je javnu nabavku za nabavku električne energije, a potom prvu narednu 31.avgusta. Od kraja avgusta do sada raspisano je samo šest javnih nabavki i to za :
Pružanje usluge „Lični pratilac deteta“
Usluge osiguranja – Ponovljen postupak
Zimsko održavanje puteva i ulica u gradu Valjevu
Zimsko održavanje ulica na Divčibarama
Usluga izrade studije o mogućnostima navodnjavanja poljoprivrednih površina na teritoriji grada Valjeva
Pružanje usluge „Lični pratilac deteta“ – Ponovljen postupak

Za prvih šest meseci ove godine Grad Valjevo raspisao je 68 javnih nabavki koje se odnose na različite stvari počev od nabavki za funkcionisanje gradskih uprava preko brojnih usluga do rekonstrukcija i izvodjenja radova na različitim pozicijama.
Činjenica da je sama programska platforma za javne nabavke dugo bila zadržana od strane istražnih organa usporila je raspisivanje istih. Ipak činjenica da je po pristizanju programske platforme za dva meseca raspisano tek šest javnih nabavki svedoči o tome da za pomenuta dva meseca nije uradjen plan javnih nabavki niti su iste pripremane kako bi u trenutku povraćaja programa iste mogle biti sprovedene.
Procedura javne nabavke je takva da zahteva vreme za realizaciju i ozbiljnu administrativnu pripremu, sasmo raspisivanje i potom rok za žalbe. Upućeni tvrde, a i iskustvo pookazuje da bez mesec i po dana nijedna javna nabavka ne može biti regularni sprovedena. Kada su radovi u pitanju preostaje vreme za potpisivanje ugovora i uvodjenje izvodjača u posao.
S obzirom na sadašnji tempo raspisivanja jasno je da upravo kako se i strahovalo dobar deo , ako ne i najveći predvidjenih radova neće biti ni realizovan.
Potpuno je posebna , a ništa manje važna činjenica da je grad Valjevo odnosno Gradska uprava i administracija sebi dozvolila da ima samo jednu osobu koja može da radi javne nabavke i ta osoba povrh svega bude angažovana po ugovoru , dakle ne stalno zaposlena.
Za bavljenje ovim poslom neophodno je posedovanje licence i kako Vamedia saznaje postoje lica koja je poseduju u sredovima zaposlenih, ali tim poslom ne žele da se bave.
Istovremeno grad ima i zvanično sistematizacijom rasporedjenu osobu na ovo radno mesto, ali jasno, ta osoba se time nikada nije bavila.
U Upravi postoji više od 60 lica koja su na brojnim ugovorima različitim po svojoj pravnoj strukturi pa je veliko pitanje zašto medju njima nema kadrova koji su potrebni gradu već se radi očito o nekim drugim kriterijumima, partijskim, koalicionim, familijarnim, prijateljskim i slično. Iako partije negoduju na ovakav stav do sada se nije čulo neko drugo objašnjenje.
Sada nakon ovakvog stanja stvari bilo bi logično, da s obzirom da se u praksi videlo da ovako odabrani kadrovi praktično koče razvoj grada, ta politika bude promenjena, ugovori pretreseni , a novi kadrovi obezbedjeni.
Hteo to neko da prizna ili ne ova je godina prilično izgubljena godina. Ako smo od polovine prošle godine konstituisali vlast pa se malo postiglo i u ovu godinu ušli sa vrlo malo projekata i planova , a u ovoj godini imali situaciju koja je sve zaustavila veliko je pitanje koliko kao grad sebi izgubljenih godina možemo da dozvolimo? Kao i svako živo biće svaka propuštena šansa ima odjeke u narednim godinama života, a činjenica da su u izvršenju budžeta navedena izvršenja ispod 50%, na poziciji urbanizma i planova izvršenje od 1% , možemo li da se sada zapitamo koliko godina će sve ovo odjekivati?

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.