Brnabić za Vamediu: Otvoreni za projekte i inicijative

imageZa Vamediu predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila da je nova Vlada otvorenija za projekte i inicijative sa lokala u oblasti kulture. Na pitanje vezano za povećanje budžeta za kulturu Brnabić rekla da nije sve u novcu, ali da će budžet svakako predvideti sredstva za kulturu.

Na otvaranju festivala igre u Nišu premijerka Brnabić izjavila da je za više decentralizacije u kulturi i da će biti podržane inicijative iz svih sredina Srbije. Na pitanje Vamedie da li to znači i više novca u republičkoom budžetu za kulturu Brnabić kaže:„Budžet ćemo praviti kad mu je vreme tako da ćemo u januaru to i objaviti. Gledaćemo sa ministarstvom finansija koji su prostori za budžet za kulturu, ali bih vas podsetila da mi već mnogo više ulažemo u kulturu nego što je to bio slučaj ranije. Upravo zato što konačno posle deset godina završavamo rekonstrukciju Muzeja savremen umetnosti i u oktobru ga otvaramo, što završevamo Narodni muzej i naravno zato što moramo da podržimo grad Novi Sad i kao prestonicu mladih i kao prestonicu kulture 2021.“.
Za realizaciju bilo kog projekta finanasijska podrška je važna. Za Vamediu predsednica Vlade kaže da nije ipak sve u novcu:
„Svakako nije sve u novcu. Dokaz je festival igre za koji Vlada nije odvojila nijedan dinar, sve je to donacija švajcarskih partnera, ali to da smo mi kao Vlada poizvali gradonačelnike da se priključe da su gradonačelnici stvarno dali sve od sebe da naprave dobar ambijent da ovaj Karavan bude u svim lokalnim samoupravama , da sam ja kao predsednica Vlade ovde da podržim nešto što bi se u ranijem nekom periodu učinilo nevažnim i malim, sve je to pomak naopred. Ja mislim da je od ključne v ažnosti za Srbiju da ja kao predsednica Vlade budem na ovakvim mestima i podržim priču o razvoju novog imidža Srbije . Mi imamo mnogo potencijala na koje nismo obratili dovoljno pažnje. I kada ulazimo u sve ovo i vremenom i energijom paraleleno stim što otvaramo fabrike i otvaramo nova radna mesta , podržavamo mala i srednja preduzeća. Mi imamo osnov za održiv rast. Mi ćemo imati rast u srednjem roku , ali mi kao zemlja samo time nećemo imati održiv rast i zbog toga mi je toliko važno da menjamo obrazovanje, da damo podršku mladima, da dajemo podršku kulturi jer tako se razvija kreativna misao.Da bi se razvijale veštine i analize koje dovode do rešenja problema. Dakle nije sve u prama, a budžet ćemo praviti i videćemo koliko je raspoloživo da uložimo“, kaže Brnabić.
Sudeći po izajavama premijerke Brnabić na kulturnim poslenicima u lokalnim samoupravama je veliki posao da pred ministarstvo plasiraju projekte iz oblasti kulture, ali kako se moglo čuti za razvoju kulture u jednoj sredini nije sva odgovornost na nosiocima vlasti već i na gradjanskim inicijativama.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.