Potrebna analiza i odluke

imageSada kada se Tešnjarske večeri polako bliže kraju može se zaključiti da kao i prethodnih godina Valjevce najviše interesuju koncerti na letnjoj pozornici , programi za decu i Tešnjar sam po sebi.

Prepuno dvorište Doma vojske na književnoj večeri sa Marčelom nije uobičajena slika za sve sadržaje ove vrste. Sam po sebi intrigantan , pomalo disidentski nastrojen Marčelo gde god dodje privlači pažnju čitališne publike, ali i onih koji vole njegov muzički doprinos srpskoj sceni.
Najviše do pedeset ljudi okupljaju izložbe i druga dešavanja slične tematike. Na Tešjarskim večerima svaki program koji se odnosi na decu dobro je prihvaćen što je i ove godine poruka ljudima u Centru za kulturu da očito takve vrste programa u Valjevu nema dovoljno ili ih ima sporadično kao što je to slučaj sa Dečjom nedeljom koja nas očekuje već narednog meseca.

image Više puta ponovljeno pitanje , da li znamo šta su Tešnjarske večeri čini se i ovaj put je dobilo svoj odgovor u brojnosti publike na svakom održanom koncertu na letnjoj pozornici. Ove godine svoje nastupe imali su Balkanika , Nataša Bekvalac, Legende, a dve večeri bile su posvećene folkloru.
Bez obzira na izvodjača Valjevci glavnim dogadjajem dana smatraju dešavanja na letnjoj pozornici i rado dolaze na koncert svakog izvodjača bez obzira kom muzičkom žanru pirpada. Da li će narednih godina ili ikada, jer do sada to niko nije uradio , a ovo su 31. Tešnjarske večeri napraviti ozbiljnu analizu posete svim dešavanjima pa samim tim dati prioritet onome što gradjani žele da imaju u vreme ove manifestacije, teško je poverovati.

Razmišljanja sa stavom da gradjanima treba ponuditi što više kulturnih sadržaja kako bi ih oni i prihvatili donekle su plaa u vodu. Gradjanima treba pripremiti kulturne sdržaje tokom cele godine , a ne samo za Tešnjarske večeri.

image Vrele večeri ove godine na gradske ulice izvele su enormno veliki broj gradjana , anajveća gužva zabeležena je upravo u Tešnjaru. Iz večeri u veče potrebno je strpljenje da bi se prošetalo starom čaršijom, a mnogi su i odustali od šetnje tom ulicom pogotovo ako sa sobom vode manju decu. Prepune bašte kafića i ispunjene mahom mladima, muzika koja odjekuje na sve strane svedoče o tome da su ovo neke nove generacije i da se prilično razlikuju od mama i tata koji su odrastali uz Riblju čorbu ili Bajagu. Velike količine alkohola, pevačica prodornog glasa i nekoliko stolova praktično je jedino što je potrebno bilo kom kafiću Tešnjaru. Posetioce ove vrste zabave za vreme Tešnjarskih velčeri ne privlači ni Letnja pozornica ili bar to čini u manjoj meri. Da bismo jasno odredili šta su nam težišta kada je ova gradska manifestacija u pitanju moraćemo da sačekamo tu anlizu.Jednu takavu svojevtremeno je dao Institut Jovan Cvijić svojim istraživanjem rekavši da Valjevci na Tešnjarske dolaze zbog koncerata.Da li onda shodno i ovogodišnjem iskustvu možemo da kažemo da su Tešjarske večeri zabava za najširu populaciju koja očekuje dobar koncert? Da li onda kada sredstva u narednom budžetu budu opredeljivana za ovu manifestaciju možemo da kažemo da ćemo izdvojiti više kako bismo zadovoljili to pojimanje Tešnjarskih od strane gradjana?
A možda će onda, s obzirom da se budžet priprema u decembru mnogi zaboraviti ove gužve i koncerte pa oštro osuditi veće izdvajaje i navesti da je sve trebalo dati u dobrotvorne svrhe , te podeliti gadjanima po 100 dinara ili manje kolkio se već izračuna? Vrlo moguće da hoće. Ali oni koji donose odluke u ovom gradu moraju da ih donesu i trbalo bi da to čine bez podilaženja bilo kome. Možda baš na osnovu analiza ovih večeri. A opet, analize izostaju godinama, zašto bi to sada bio slučaj?

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.