Dobra cena za šljivu

imageDok se proizvodjači kupine i maline žale na lošu otkupnu cenu , proizvodjači šljive u valjevskom kraju tvrde da će trenutna cena sa 38 dinara porasti na 40 dinara za kilogram ovog voća. Jedan deo roda izvesno ide u sušare, a jedan deo u kazane.

Mnogi voćnjaci pod šljivom pretrpeli su nisku cenu i sneg prvih prolećnih dana što se prilično odrazilo na rod, tvrde poljoprivrednici. Ipak uprkos toj činjenice šljive u valjevskom kraju ima prilično i trenutna cena otkupa je 38 dinara za kilogram svećeg voća.
Velike količine šljive izvesno će otići na sušenje čija konačna cena ipak nije tako dobra s obzirom da je za kilogram suve šljive potrebno oko 4 kilograma sirove.
Dobar deo otići će i za proizvodnju rakije s obzirom da u valjevskom kraju gotovo da i nema domaćinstva koje ne pravi rakiju bilo za svoje potrebe ili potrebe dalje prodaje. Raspoloživi podaci pokazuju da se u valjevskom kraju godišnje proizvede oko 2 miliona litara ovog jakog alkoholnog pića.
Ukoliko je kupujete u prodavnicama cena po litru kreće se do 1100 dinara dok se na ovdašnjoj pijaci može kupiti po ceni i od 300 dinara. Ipak država je za proizvodjače rakije uvela nova pravila koja podrazumevaju deklaraciju o proizvodu i odredjene uslove za samu proizvodnju. Istini za volju, retko koje domaćinstvo da u Valjevu ove mere poštuje jer rakiju prodaju „ispod ruke“, zaobilazeći javna prodajna mesta. U Valjevu ipak postoji nekoliko ozbiljnijih proizvodjača koji su svoj proizvod zaštitili i brendirali.
Iako u restoranima i kafićima ne bi smela da se prodaje rakija koja nema deklaraciju sama činjenica da se cene za čašicu rakije kreću od 40 do 120 dinara ipak svedoči o tome da velike količine ovog pića u restorane i kafiće ulaze na mala vrata.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.