„Detinjstvo bez nasilja“- Primer rada Osnovne škole „Andra Savčić“ 5

imageVršnjačko nasilje u školama tema je ne samo nastavnog osoblja već i pedagoga , ali i roditelja dece koj uče u školi. OŠ „Andra Savčić“, na ovu temu prganizuje rad u nekoliko oblika i pravaca.

Svaka škola u Srbiji ima zakonom odredjena dokumenta o postupanju kada je u pitanju vršnjaško nasilje. Najveći deo posla jeste prevencija, drugi deo posla se tiče vršnjačkog tima kao dela prevencije i poslednji deo je nastavnički i učenički tim kada se već dogodi nasilje. „Do sada smo ustanovili da nema rešenja problema bez ukjučivanja roditelja. I radimo u dva pravca i sa roditeljima i sa decom. Sa roditeljima radimo konkretne radionice , kako i šta raditi u konkretnim primerima i problemima. Dovodimo vrlo zanimljive goste , ljude iz tužilaštva recimo koji se bave delikvencijom maloletnika , potom ljude iz policije , Centar za socijalni rad , a bilo je i ljudi iz ministarstva koji se bave ovom temom. Zaključak nam je da jedna institucija sama po sebi ne može da uradi ništa“, kaže Milica Vojić Marković pedagog Četvrte škole.
Ona kaže da iskustvo pokazuje da kada i roditelji i deca mogu da vide da je stav škole i društva i svih institucija takav da neće zatvarati oči pred ovim narastajućim problemom i sami roditelji i deca se više uključuju. Edukujući roditelje, dvojako se edukuju i deca. „ Kada vide roditelji tu rešenost oni se značajno uozbilje i mi sa njima radimo dva puta godišnje . Svakog septembra sa roditeljima na nivou roditeljskog sastanka uradimo jedan sastanak na kome se razgovara o pravilima ponašanja , roditelja , učenika i nastavnika. Vrlo jasno to objasnimo i čak roditeljima delimo odštampano ta pravila , važno je da znaju da nastavnici nisu izuzeti iz te priče“, kaže Vojić Marković.
Poseban rad je rad sa decom pa je u ovoj školi uradjena jedna zanimljiva koncepcija pri čemu su različiti tmovi i različite grupe koordinirali u radu. „Radili smo kampanju jer se pokazalo da kada odredjeni broj dana posvetite jednoj temi to daje izuzetne rezultate. Radili smo prošle godine u prvoj nedelji decembra kako bi objedinili i priču o ljudskim pravima , kampanja se zvala „Da bi bio in moraš biti fin“. Deca su radila materijal i oni su ga delili , a potom su radili tribine na kojima su oni tražili odredjen goste . Imali su i koncert sa tom temom i potom inedlju zdravih stilova života. U planu nam je da ove godine to radimo na nivou celog grada. Sedam dana radimo zaista svašta. Imali smo i predstave , a bio nam je gost Vlada Arsić koji je mnogo uradio na polju prevencije nasilja. Cilj nam je da obučimo decu da sami rade kampanje“, kaže Vojić Marković.
Ona navodi da se deca uvek aktivno uključuju i da se rad kada je nasilje u pitanju usmerava prema težnjama samih učenika. Kako postoje razni oblici vršnjačkog nasilja jedan od zanimljivih primera rada na prevenciji bila je triina na kojoj je govorila učenica koja ima zdravstveni problem , svoja iskustva i iskustva u druženju sa drugom decom. „To je jako zanimljiv slučaj i ona je pričala o tome kako joj kradu čokoladice iz torbe , a verujte sad smo došli do toga da deca imaju čokoladice u torbi za svaki slučaj za nju. To pokazuje da e mnogo može uraditi, ali zausta mora da se nadje pravi pristup i model“, navodi Marković.
Medju brojnim temama na radionicama sa decom sama deca birala su teme pa je jedna od tema recimo bila i etiketiranje, a deca su posebno zainetersovana za informisanje u oblasti internet nasilja. „Jako je važna stvar povezati institucije . Uvek se svi žale da imaju jako lošu saradnju sa Centrom za socijalni rad, a mi savršeno saradjujemo sa svima i sa njima takodje. Odličnu saradnju imamo sa policijom iako jedan policajac pkriva i našu i Ekonomsku školu. Medjutim ono što vidimo jeste da je školska policija loše tretirana u samoj policiji jer kad god ima nešto treba oni povuku školske policajce. Tako da se onda dešava da te ljude nemate kada vam trebaju. Potom tu su novinari, tužilaštvo, inspektor za maloletničku delikvenciju sa kojim često razgovaramo. Svi moraju biti bolje povezani , radimo na tom povezivanju jer opet ponavljam sami ne možemo ništa niti iako od ovih nabrojanih institucija može da učini nešto bez saradnje sa drugima“, objašnjava Vojić Marković.
Nastaviće se

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.