Detinjstvo bez nasilja – Centar za socijalni rad 3

imageU procesu rešavanja problema vršnjačkog nasilja značajno mesto zauzima Centar za socijalni rad. Ipak najznačajnije mesto u njihovmradu zauzima saradnja sa roditeljima.

Ukoliko dodje do pojave vršnjačkog nasilja prvo se podnosi prijava u Centar za socijalni rad, a podnosioci prijave mogu biti različiti . U Valjevu su to najčešće škole. „I mi potom postupamo. procedura se sastoji da se poveri predmet nekom i odredjuje voditelj slučaja . Upućuju se pozivi strankama i ovde se vode razgovori sa njima.Ako su u pitanju deca do 14 godina koja nisu krivično odgovorna , onda Centar samostalno radi , ali ako su u pitanju deca koja su krivično odgovorna onda mi na zahtev tužilaštva dostavljamo nalaz i mišljenje“, kaže Katarina Vlajković direktor Centra za socijalni rad Kolubara.

Direktorka potvrdjuje da iskustvo govori da je svaki slučaj priča za sebe .“Sve zavisi od same situacije i samog slučaja pa se negde na slučaju radi duže negde kraće jer se razmatraju i odnosi u porodici . Sve je specifično i svaki slučaj za sebe.Imamo roditelje koji su svesni problema i učestvuju u radu sa nama. Oni žele da se pridržavaju saveta i iskustava koje dajemo. Na taj način možemo da saniramo probleme. Mogu da kažem da takvim radom negde do 80% slučajeva može da se reši da se problemi reše. Ali imate i roditelje koji ne shvataju u čemu je problem i ne žele saradnju sa Centrom iz različitih razloga. Najčešće ne razumeju ozbiljnost problema“, kaže Vlajković.

Sve više i više složenih predmeta neminovno nameće pitanje dovoljnog broja zaposlenih kako bi se svakom slučaju moglo posvetiti adekvatno vreme. „Mi u Centru nemamo dovoljan broj zaposlenih da možemo da se posebno posvetimo i u dugom vremenskom periodu jednom predmetu. Ovde stiže veliki broj zahteva i po različitom osnovu , vršnjačko nasilje je samo jedan segment našeg posla. To je vrlo specifičan predmet. Voditelj slučaja može da bude psiholog, socijalni radnik i pedagog, Može da se desi da voditelj slučaja proceni da mu je potreban stručni tim. Tada daje predlog , a potom odredjujemo tim. Procedura razgovora nije jednostavna. bitno je doći do uzroka problema. Da li je uzrok samo dete ili neki slučaj koji je doveo do vršnjačkog nasilja . možda i nešto što je bilo bezazleno naraste kao problem ako se ne rešava blagovremeno. zato je potrebnmo da isključivo profesionalci budu uključeni u taj posao“, objašnjava Vlajkovićeva.

Za lica do 14 godina uglavnom se sve bazira na savetodavnom radu bez mogućnosti za odredjene mere. Ipak Centar ima mogućnost pokretanja procedura i postupaka za roditelje.“ Ako utvrdimo da roditelj zanemaruje svoje dete onda izričemo i mere roditeljima . Po zakonu to možemo jer zanemarivanje deteta može bitijedan od uzroka za vršnjačko nasilje . Sam početak tog problema. Da bi se konkretno ustanovilo zanemarivanje opet je potrebno ispoštovati zakonske procedure , tačlno se zna na osnovu kojih pokazatelja i parametara se tako nešto može utvrditi“, navodi Vlajkovićeva.

U prvom polugodištu po njenom mišljenju ove godine nije bilo dramatičnih i nerešivih slučajeva vršnjačkog nasilja. „Imamo još do kraja godine i nadam se da neće biti nekih drastičnih slučajeva. Bilo bi dobro da se to ne desi, ali vršnjačko nasilje je sigurno prisutno i jeste problem koji treba sprečiti da eskalira. Na tom poslu moarju biti svi angažovani“, zaključuje direktorka Centra za socijalni rad.

S.V.

Detinjstvo bez nasilja – projekat Vamedie koji sufinansira Grad Valjevo

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.