Bivši vlasnici traže vilu u kojoj je Nikolić

imageDanas/Naslednici bivših vlasnika predsedničke vile u Užičkoj 23, u kojoj i dalje stanuje bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, traže od države vraćanje vlasništva ili makar obeštećenje za ovo zdanje na Dedinju.

Postupak za vraćanje vlasništva nad predsedničkom vilom u Užičkoj ulici 23 pokrenuli su naslednici predratnih vlasnika Jovan i Radmila Moačanin još 2015. godine, ali predmet je do danas ostao zaglavljen u Upravnom sudu.

Iz Agencije za restituciju potvrdili su za Danas da su Jovan i Radmila Moačanin, koji trenutno žive u Sjedinjenim Američkim Državama, podneli zahtev za vraćanje, odnosno obeštećenje vile u Užičkoj 23, ali da je taj zahtev u maju 2015. godine odbijen kao neosnovan.

"Na rešenje o odbijanju zahteva stranke su uložile žalbu koju je Ministarstvo finansija odbilo kao neosnovanu, pa se predmet trenutno nalazi u Upravnom sudu na odlučivanju po tužbi na rešenje Ministarstva finansija", objasnili su iz Agencije.

Koji je trenutni status predmeta, iz Upravnog suda nisu odgovorili. Nismo dobili ni objašnjenje zašto je njihov zahtev uopšte i odbijen i da li je razlog to što se radi o imovini koju država sada koristi za "reprezentativne potrebe".

Naime, Ministarstvo finansija je na raniji zahtev za mišljenjem Republičke direkcije za imovinu o sličnim predmetima odgovorilo navodeći članove zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koji prednost u pravima nad ovim objektima daje državi, reprezentativnim i potrebama stranih predstavništava, u odnosu na građane koji potražuju imovinu oduzetu njihovim precima.

"Mišljenja smo da nepokretnosti koje su u javnoj svojini Republike Srbije, a namenjene su za smeštaj stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava, vojnih i trgovinskih predstavništava, ne mogu biti predmet vraćanja bivšim vlasnicima", navodi se u njihovom uputstvu koje ipak ne naglašava izričito da, ako već naturalna imovina neće biti vraćena, stari vlasnici koji to i dokažu zaslužuju novčanu nadoknadu.

Mile Antić iz Mreže za restituciju objašnjava da i dalje postoji veliki broj zahteva koji su zastali negde u proceduri jer se od podnosioca traži još neki dokument i da je verovatno to razlog prvobitnog odbijanja i ovog zahteva.

– To može biti nešto proceduralno, a to što se radi objektu za reprezentativne potrebe nije dovoljan razlog za odbijanje, u tom slučaju vlasnici moraju da dobiju obeštećenje, ukazuje Antić.

Od svih prava koja različite strane polažu na ovu vilu, najupitniji je osnov po kome Nikolić u njoj i dalje stanuje. Objekat u Užičkoj 23 određen je, naime, za rezidencijalne potrebe isključivo predsednika Srbije, a Nikolić to više nije. Ipak, nije precizno određen rok u kome on treba da se iseli, a kako je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić potvrdio Danasu da se neće seliti na ovu adresu, čini se da Nikolić samo "koristi" situaciju kako bi nastavio da živi u vili na račun države.

Zakon nije isti za sve

Praksa vraćanja imovine pokazuje da postoje građani čije je pravo svojine ipak važnije od reprezentativne namene objekta, pa je tako "Vila Crnogorka" vraćena princezi Jelisaveti Karađorđević 2013. godine, iako je bila namenjena diplomatskom predstavništvu, odnosno u njoj je bila smeštena ambasada Crne Gore.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.