Učenje kroz igru

      Нема коментара на Učenje kroz igru

imageDa istorija , geografija i psihologija mogu da se uče kroz kompjutersku igricu ovih dana dokazuju polaznici seminara koji se održava u StartItu. Deca polaznici seminara ove predmete uče kroz Sid Majerovu Civilizaciju.

 

U valjevskom „StartIt-u“ znajući da deca rado uče kroz igru doneli su odluku da im istoriju, geografij pa i psihologiju približe kroz popularnu igru strategije Civilizaciju.
„Cilj je da se razviju kao logičari i stratezi, kao i da se pozitivno utiče na njihovu spremnost na saradnju, pošto igraju u paru. Ceo projekat je koncipiran tako da osnovci nauče da znanja iz mnogih predmeta, praktično primene kroz igranje ove strategije, od toga da znaju koje su prednosti i mane nacije koju su izabrali da im budu lideri, do toga da promišljeno isplaniraju kojim redosledom da dolaze do naučnih otkrića ili koje taktičke poteze kojim jedinicama da vuku na bojnom polju“, rekao je novinarima jedan od predavača Vuk Milutinović, student treće godine elektronike na Univerzitetu Južna Florida u SAD.
Različit uzrast dece scedoči da je igra zanuimljiva svima , a iskustvo govori da ovu igricu igraju i odrasli. Strategija ratovanja, proučlavanje protivnika i upoznavanje svetske karte kroz vekove samo su neke od pobuda koje ljude privlače ovoj igri.
Nerki od polaznika seminara kažu da igru nikada nisu igrali , ali i da jedva čekaju da je zapopčnu na osnovu svega onog što su do safda čuli.“ Biramo Vavilonce, kao naciju koju ćemo voditi, jer su naučna civilizacija i tako se bolje snalazimo. Praktično sve nauke se kroz ovu igricu praktično dočaravaju, a pri tome se koristi planiranje i strategija“, kažu devojčice.
„ Mnogo više smo, na primer, o istoriji saznali kroz ovu igricu nego iz knjiga. Na primer da se Vizantija kao termin pojavljuje tek u moderno doba, dok se ta država, dok je postojala, zvala Istočno rimsko carstvo. Za sada našu strategiju usmeravamo ka vojnoj pobedi, ali to uopšte nije lako jer velike probleme nam prave ratničke nacije kao što su Asteci, koji na startu igre imaju i najjaču prostu jedinicu ratnike-jaguare“ otkrivaju dečaci.

 

image Sama činjenica da je grupa polaznika seminara mešovita svedoči da je  znanje podjednako potrebno i dečacima i devojčicama pa da je i sama igra podjednako zanimljiva i jednima i drugima.
 „PISA testovi pokazuju da naša deca imaju semantičko znanje, ali kada se pojave problemski zadaci da su u problemu. Projekat igranja Civilizacije zato ima cilj da kod njih razvije strategijski koncept razmišljanja i rešavanja problema u više pravaca. Interesantno je videti i kakvi su profili naših polaznika, da li dominaciju žele da ostvare ekonomski, kulturno ili vojno“,  kaže student psihologije Nemanja Kidžin jedan od predavača na ovom seminaru.
StartIt je sam po sebi zanimljiva koncepcija učenja o svetu računara, a i najmladji Valjevci sada imaju priliku da o programiranju ili kao što se vidi iz ovog primera o istoriji sveta uče na jedan neobičan, ali pre svega zabavan način.
 
S.V.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.