Razvodi kod notara

      Нема коментара на Razvodi kod notara

imageNacionalni mediji prenose da će notari u Srbiji uskoro imati pune ruke posla ukoliko država izađe u susret njihovom zahtevu da preuzmu sporazumne razvode brakova.

I više od polovine svih razvedenih brakova u zemlji (53,8 odsto) prekine se dogovorom. Osim što će se građani razvoditi brže, korist će imati i sudovi, jer će se rasteretiti velikog dela obaveza, kažu beležnici.

Kako pišu "Večernje novosti", prvi čovek Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović, potvrdio je da će beležnici da preuzmu inicijativu od sudova za ovaj deo posla i uputiti Ministarstvu pravde.

– Javno beležništvo teži da proširi nadležnost, a jedan od pravaca je dobijanje preostalih vanparničnih postupaka. U ovkiru bračnog i porodičnog prava, to bi bili sporazumni razvodi. Komora će pokrenuti inicijativu kod Ministarstva pravde da i te nadležnosti pređu u ruke beležnika. Za to je neophodna izmena pozitivnog zakonodavstva, čiji predlagač može biti samo Ministarstvo – kaže Đukanović.
Notari bi, prema njegovim rečima, zadržali sva postojeća zakonodavna rešenja koja se odnose na ove postupke, i oni bi bili istovetni kao u sudu. Beležnici bi se bavili isključivo sporazumnim razvodima, dok bi oni u kojima postoji spor ostali u nadležnosti pravosuđa.

– Na taj način bi sudovi bili dodatno rasterećeni, a korist bi imali i građani, jer bi postupak mogli da završe u kraćem roku nego što je sada slučaj – kaže prvi čovek JKS.

Prošle godine u Srbiji je ukupno razvedeno 9.046 brakova, od čega 4.863 sporazumom. Sudska taksa za razvod braka bez obzira na to da li je u pitanju sporazum ili tužba, košta 2.660 dinara za inicijalni predlog, plus isto toliko za odluku. Dakle, ukupno 5.320 dinara. Kod razvoda na osnovu tužbe, stranke moraju da plaćaju i advokata, a u pojedinim slučajevima i veštačenje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.