Večeras paljenje lila

imageUoči sutrašnjeg praznika Perovdana večeras će u Valjevu i okolini tradicionalno na sve strane goreti vatre i biti paljenje lile. Paljenju lila najviše se raduju najmladji.

Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina.Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.
Danas na valjevskoj pijaci, ali i gradskim ulicama ima prodavaca lila , a cena se u zavisnosti od količine lile na štapu kreće do 200 dinara. Tradicionalno organizovano paljenje lila večeras će biti upriličeno u Valjevskoj Kamenici gde simbolično paljenjem lila počinju Petrovdanski dani.
Običaji nalažu da se večeras pale vatre , ali nadležni upozoravaju da one treba da budu pod strogom kontrolom i ne na mestima sa kojih se mogu proširiti ili ugroziti stambene objekte.
Na žalost mnogi još uvek praktikuju paljenja i održavanje vatre pomoću automobilskih guma, pa možda nije loše da podsetimo da paljenje automobilskih guma ne spada u običajni deo i verovanja vezana za Petrovdan.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.