Incident u ŠU: Naše dete mora biti upisano

imageSamo petnaest minuta po završenoj konferenciji za novinare načelnica ŠU Zorica Jocić bila je prinudjena da pozove obezbedjenje zgrade jer roditelji jednog učenika u Valjevu nisu želeli da prihvate odgovor da ŠU ne može da menja spiskove upisane dece. Roditelji naočigled novinara Vamedie insistirali da dece bude upisano u Gimnaziju iako po broju bodova nije tamo rasporedjeno.

Tokom jučerašnjeg prepodneva u ŠU održana je konferencija za novinare na kojoj je načelnica Zorica Jocić  pored podataka o upisu,  posredstvom medija zamolila da roditelji ne dolaze u ŠU kako bi premestili svoju decu jer je to nemoguće, a uprava nema nadležnosti za to. Nedugo po završetku konferencije naočigled novinara Vamedie otac i majka jedne devojčice ušli su u kancelariju načelnice za zahtevom da im dete bude upisano u Gimnaziju na željeni smer iako planom upisa tamo nije rasporedjeno.
„Molim Vas da razumete da ja nisam nadležna za to i nemam takva ovlašćenja. Nemoguće je da tako premestite dete. Evo upravo sam to i na konferenciji za novinare navela da mi nemamo ta ovlašćenja. Znate nije moguće da neko dete sa većim brojem bodova ispišete da bi vaše upisali. zakon kaže da to ne može“, objašnjavala je Jocićeva dok su roditelji govorili u glas.
Njihovo insistiranje na mahove je prelazilo u viku i prikrivene pretnje.
„Naše dete bi sa tim brojem poena moglo da se upiše u bilo koju Gimnaziju u Srbiji , a nije upisano u valjevsku. Vi morate da to promenite , to je dobro dete i ono mora biti upisano . Shvatite mora jer je dobro dete“, govorila je majka M.K.
 Načelnica ŠU još jednom je pokušala da objasni proceduru upisa naglašavajući da ŠU ne može da menja raspored upisa. „ Vaše dete je sigurno negde upisano na osnovu ostvarenih poena i molim Vas da ne vršite pritisak jer ne mogu da Vam pomognem. Ja ne mogu da Vam pomognem. Molim Vas da shvatite da je prag upisa bio visok , a to su sama deca koja su želela da se upišu u Gimnaziju odredila nismo mi odredjivali prag upisa“, govorila je Jocić.
Iako je načelnica želela da objasni nemogućnost promene upisa i naglašavala da nema zakonskih mogućnosti za premeštaj preko veze , roditelji kao da nisu čuli šta ima se govori.
Nakon što je otac devojčice o kojoj se govorilo rekao : „Naše dete će se ubiti ako je ne upišete“, Jocićeva je bila prinudjena da pozove obezbedjenje zgrade.
„ Vi mene ucenjujete, molim Vas nemojte me ucenjivati takvim rečima, molim Vas nemoguće je da ispišemo nekoga ko ima više bodova da bismo upisali vaše dete“, ponavljala je Jocić.
Uporni roditelji nisu želeli da napuste kancelariju načelnice pa ju je napustila ona dok su oni ostali u raspravi sa portirom još gotovo sat vremena.
Načelnica Uprave potom im je omogućila razgovor sa kabinetom ministra prosvete da bi isti u tom razgovoru ostali pri insistiranju da im dete mora biti upisano. Iz kabineta ministra su potom dobili jasne procedure kako i na koji način , ali i kome da se obrate u ministarstvu u smislu žalbe ukoliko veruju da je povredjena procedura upisa.
Besni roditelji i za kabinet ministra nisu imali lepih reči , a rasprava se završila onog trenutka kada je i sam kabinet konstatovao da roditelji već iznose pretnje i da daljeg razgovora nema.
Uz iste reči na kraju su roditelji ipak napustili kancelariju načelnice i zgradu u kojoj se nalazi ŠU.
Novinar Vamedie je u jednom trenutku pokušao da od roditelja sazna više podataka pa i da li je procedura prekršena na šta su oni nastavili da iznose samo ono već rečeno i istrajavali u objašnjenju da dete mora biti upisano.
„Ovo se dešava svaki dan. Ja ne mogu da im pomognem , ali oni i dalje dolaze i misle da se na ovaj način nešto može promenti. Ministarstvo je decidno po ovim pitanjima i kaže niste nadležni. Roditelji to ne razumeju. Oni neshvataju da bi onda ukoliko bismo tako radili i upisivali decu gde ona hoće , a ne po broju bodova obesmislili sve, ceo upis, a deci koja su ostvarila veliki broj poena poslali poruku da je njihovo učenje uzaludno. To ne sme da se radi i ja ću zakon poštovati do kraja“, rekla je načelnica Jocić komentarišući ceo slučaj.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.