Blistavi valjevski Djerdan

imageKUD Djerdan nakon uspešne turneje u Bugarskoj bilo je gost učesnik na festivalu folklora  održanom u Beogradu na kome je učestvovalo 14 zemalja uključujući Srbiju.

„Belgrade award” je održan u Beogradu od 3. do 7. jula i peti je po redu internacionalni folklorni i muzički festival.   „Poziv za učešće i da budemo gosti ovog festivala usledio je nakon što smo imali zapažen nastup na Malom i Velikom opanku na kojima smjo osvojili srebro. Mi na ovom festivalu nismo bili takmičari, već je praksa da kvalitetna društva budu gosti i pored još jednog društva iz Srbije ove godine je nama pripala čast da to budemo. Izuzetno smo ponosni na taj nastup i verujem da nismo razočarali ljude koji su procenili da treba da budemo učesnici”, kaže Aleksandar   Tomić umetnički rukovodilac KUD Djerdan.
Na ovom festivalu Djerdan je nastupio sa dve koreografije Knjaževac i Vranjsko polje koje je igrao omladinski izvodjački ansambl.

image „Izveli smo 13 parova i pokazali šta umemo. Tu su bili ansambli počev od Južne Afrike do Viljnusa , Turske i da ne nabrajam sve, ukupno 14 zemalja. Bili smo oduševljeni kako su Bugari odigrali . Svi su se trudili da daju svoj maksimum pa i mi”, dodaje Tomić.
Samo par dana pre učešća na ovom prestižnom festrivalu Djerdan se vratio sa turneje iz Bugarske gde su ponovo pokazali da Djerdan ima kvalitetan ansambl .
„U Bugarskoj smo bili takodje učesnici festivala i mislim da sama činjenica da nas uvek pozivaju na taj festival govori koliko su i da li su zadovoljni našom igrom i onime što možemo da pokažemo na sceni. U Varni smo na sceni pored omladinskog izvodjačkog ansambla pokazali šta zna i naš dečiji i pripremni dečiji ansambl. Želeli smo da i naši takoreći najmladji igrači vide i dožive učešće na festivalu kako bi bilje razumeli kolika je to odgovornost kada ispred imena svog društva čujete i ime zemlje iz koje dolazite , Srbija”, kaže Tomić koji podseća da Djerdan nhisu samo igrači već i kvalitetan orkestar i nošnja koja se brižljivo priprema.

image „Imamo nagradjivan orkestar koji je deo našeg društva, a poslednjih  godina posebnu pažnju smo posvetili nastupu u smislu nošnje. Takodje je naša Vanda tu pobrala nagrade i pohvale. Valjevci će ponovo moći da nas gledaju na svim gradskim manifestacijama , rado se   odazivamo pozivu grada i učestvujemo trudeći se da svaki put pokažemo koliko možemo i znamo.Sve ove nagrade koje osvajamo nas obavezuju da pred ovdašnjom publikom budemo još bolji”, kaže Tomić.

      

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.