Vrhunska prevara za 98 443 evra

imagePred gradom je izrada Studije vezane za Divčibare koja će biti osnov za proglašenje Divčibara turističkim prostorom. Verovali ili ne EU je već jednom za tu Studiju dala 98 443 evra. I sad sve smo zaboravili? Je li to bila jedna od većih prevara?

Vrlo je moguće da negde u nekom depou ili arhivi Gradske kuće postoji dokument koji nosi naziv   „Studija izvodljivosti za novi turistički proizvod Divčibara“. Koliko je taj dokument validan govori već sama činjenica da je negde pohranjen. Dakle, ne vredi ništa. Ali nije to baš tako. Ovaj dokument vredeo je čak 98 443 evra koje je izdvojila EU . Grad Valjevo bio je tada vodeći aplikant u partnerstvu sa Opštinama Kosjerić, Požega i Mionica. Od tog iznosa Evropska unija je opredelila 80.443 evra dok je ostatak učešće grada.

Najveći deo novca tada je uzela Nacionalna turistička razvojna korporacija koja odavno ne postioji , a istini za volju postojala je nepunih godinu i po dana po dostavljanju tzv Studije koja je bila i ostala preduslov za proglašenje Divčibara turističkim prostorom.

Ugovor sa Nacionalnom turističkom razvojnom korporacijom je zaključen u julu 2011. godine. Ugovor su potpisali tadašnji Gradonačelnik grada Valjeva Zoran Jakovljević i Rafael Pupovac, direktor Nacionalne turističke razvojne korporacije. Novac u iznosu od 37.000 evra je isplaćen Nacionalnoj turističkoj razvojnoj korporaciji u dve tranše. Prva tranša je isplaćena kao avans, a druga po završetku izrade Studije izvodljivosti.
Interesantno je da ovaj dokument na kraju nije bio obavezujući ni za koga i Opštine bi same morale na svojim Skupštinama da ga ukoliko žele usvajaju, ali bi u slučaju prihvatanja grad morao da odredi Organizaciju ili privatnu firmu koja bi se bavila ovom tematikom i Divčibarama po smernicama koje su date.
Kako je tada naznačeno, kruna projekta bila je Investiciona konferencija, koja je održana na Divčibarama u Hotelu Divčibare, za investitore i druge zainteresovane za razvoj ove turističke destinacije. Ugovor o organizaciji Investicione konferencije na Divčibarama, zaključen je sa Agencijom „Pristup“ iz Valjeva u iznosu od 3.250 evra, direktor Branko Petrović. Za ovaj novac bilo je predvidjeno: organizacija investicione konferencije na Divčibarama. (pozivanje učesnika i medija, priprema informacija za medije, agenda konferencije, izrada i slanje pozivnih pisama, komunikacija i koordinacija sa učesnicima konferencije, evidencija učesnika, podela reklamnog materijala, moderiranje konferencije, iznajmljivanje sale Hotela Divčibare i opreme za 100 učesnika, priprema i aranžiranje sale i opreme, troškovi ručka za 100 učesnika, posluženje i osveženje za 100 učesnika itd.). Isplaćen iznos od 333.628,76 dinara
Efekat nije poznat.

image

Tu nije kraj. Pored 37 000 evra Nacionalnoj korporaciji,  Agenciji DeltaCad d.o.o, sa samo dva zaposlena u iznosu od 24.700 evra u dinarskoj protivrednosti, plaćene su usluge promocije. Te usluge podrazumevale su snimanje spotova do 25 sekundi , filma do 20 min i emitovanja istog i izradu Atlasa Divčibara.
Nepoznatom sumom novca kupljeni su računari i računarska oprema za koje se nikada nije saznalo gde su  smešteni i za čije potrebe su kupljeni, ali ni koliko je računara i kakve opreme uopšte kupljeno, a ugovor je  zaključen sa firmom Docus d.o.o. iz Čačka – direktor Ivan Radojević.
Pored ove Agencije plaćena je i Agencija CEFE Srbija – Finalna evaluacija projekta Studija izvodljivosti za novi turistički proizvod Divčibara. Isplaćen iznos od 100.601,90 dinara.
Agencija Cyberteam team iz Valjeva. Dizajniranje i izrada veb portala www.divcibareinvest.rs, zakup domena i hostinga. Isplaćeno 63.683 dinara. Ova stranica postoji i danas bez novijeg unosa.
Agencija Lingva – prevodilačke usluge za potrebe projekta (prevođenje promotivnih materijala, brošura, filma, veb sajta www.divcibareinvest.rs …). Isplaćeno 102.576,12 dinara.
Projekat koji je finansirala EU , a čija su sredstva utrošena na prikazani način trajao je od 11.03.2011 – 11.01.2012. godine.
Korporacija više ne postoji , ali više nema ni para. Valjevo nema potrebnu Studiju, a bez nje nema ni proglašenja. Cela priča vezana za ovu Studiju jasno ukazuje po mnogo čemu na prevaru. Ako neko i misli da je prevarena EU , vara se . Za EU 100 000 evra nije veliki trošak. Prevareni su gradjani Valjeva jer ni pet godina kasnije mi Divčibare nismo proglasili turističkim prostorom. A mnogi prostori mnogo manjeg značaja i koje vode mnogo manji gradovi nego Valjevo u medjuvremenu dobili su takvo zvanje.  

I šta sad? Sada će Grad Valjevo morati opet da izdvoji sredstva da bismo dobili potrebnu Studiju.
A šta ćemo sa tom starom Studijom? Da pokušamo u Toplani, za potpalu.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.