Slava našeg grada

      Нема коментара на Slava našeg grada

imageDanas je slava Grada Valjeva. Tim povodom biće održana Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Vaskrsenja Hristovog, potom litija gradskim ulicama i u 10.30 lomljenje slavskog kolača u porti crkve Presvete Bogorodice.

Duhovska litija kretaće se Sinđelićevom, Кarađorđevom i Ulicom Vojvode Mišića. Ove ulice će zbog slavske litije biti zatvorene za saobraćaj od 9 do 11 časova.Tokom litije će biti nošen delić moštiju vladike Nikolaja i svetinje iz Egine.
U porti Crkve Pokrova Presvete Bogorodice će biti obavljen čin lomljenja slavskog kolača i urezivanje zapisa.
SPC danas slavi Druge Trojice, pedeseti dan posle Vaskrsa a deseti dan posle Spasovdana. Troimeni praznik zapravo je rođendan Hrišćanske crkve i, po predanju, dan moćnih energija.
U spomen ovog važnog i znamenitog događaja, silaska Svetog Duha na apostole i u čast Svete Trojice, Boga u tri lica, a posebno u čast Svetog Duha, slavi crkva praznik koji se zove Pedesetnica, jer se slavi u pedeseti dan posle Pashe – Vaskrsa, kada su Judeji salvili svoju Pedesetnicu. S toga ovaj praznik ima tri naziva: Trojice, Silazak Svetog Duha naapostole ( Duhovi ) i Pedesetnica (Pentekoste).

Ovaj praznik slave katolici, pravoslavni i druge hrišćanske crkve.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.