Radovi na gradskim ulicama

imageI zvanično je puštena u saobraćaj Dušanova ulica koja je rekonstruisana u dužini od 300 metara. Narednih dana sledi asfaltiranje Pantićeve ulice, a u drugoj polovini godine i asfaltiranje Poparskog puta.

Nakon što je radove  još u prošloj godini započeo valjevski Vodovod u Dušanovoj ulici već na proleće sa okončanjem zamene vodovodnih i kanalizacionih cevi počelo je i asfaltiranje koje je ovih dana i završeno. „ Izvodjač radova bio je konzorcijum preduzeća Kompresor ing i Preduzeća za puteve, vrednost radova bila je 11,5 miliona dinara , a dužina ulice koja je rekonstruisana je 300 metara. Uradili smo novi kolovozni zastor, nove trotoare i postavili novu rasvetu. I sami ste mogli da vidite da smo ovde u donjem delu povadili stare lipe čiji je koren već otišao i ugrožavao stambene objekte , postavljene su betonske cevi u koje će biti posadjeno novo drveće“, kaže načelnik odeljenja za infrastrukturu i gradjevinsko zemljište Zoran Trifunović.
On navodi i da je nova rasveta donacija Češke vlade i da je prva takve vrste postavljena u Valjevu. „ U pitanju je LED rasveta i do sada takvu vrstu rasvete nismo imali na ulicama. Ona je nama zanimljiva jer se radi o rasveti koja štedi električnu energiju i mi ćemo vrlo brzo moći da izračunamo kolika je ušteda kad je ova rasveta u pitanju i da u slučaju da se to pokaže kao dobra ušteda počenemo polako da menjamo ostalu gradsku rasvetu. Moram da pomenem i to da grad izdvaja oko 55 miliona dinara godišnje samo za električnu energiju kad je rasveta u pitanju“, objašnjava Trifunović. Po njegovim rečima drugi deo Dušanove na Jadru pripada preduzeću Putevi Srbije jer se radi o regionalnom putu. Pomenuti put se ne može izmestiti , ali je , kako se moglo čuti, grad već u pregovorima sa Putevima Srbije da i oni urade rekonstrukciju tog dela ulice.

image Trifunović ističe dobru saradnju sa JKP Vodovod i navodi da su trenutno u toku radovi Vodovoda u Pantićevoj ulici nakon čega će uslediti asfaltiranje. „ Imamo dobru saradnju sa Vodovodom i trudimo se da koordiniramo njihove radove sa našim. Sada oni rade u Pantićevoj i ovih dana treba te radove da završe. Mi ćemo sačekati da oni malo izmaknu , narodski rečeno i onda uvesti izvodjača PZP i Elektrovolt kako bi uradili asfaltiranje kolovoza , trotoare i rasvetu . Vrednost radova u Pantićevoj je 13 miliona dinara sa PDV-om i ulica se radi u dužini od 400 metara“, kaže Trifunović.
Kako je Vodovod ovih dana završio zamenu azbestnih cevi na Poparama Trifunović za drugu polovinu godine najavljuje i radove na Poparskom putu. „ Radi se deonica starog dela do Europroma na Poparama. projekat imamo i trudićemo se da napravimo i jednu pešačku stazu , ali u drugoj polovini godine.“, kaže Trifunović.
Ovih dana završeno je asfaltiranje Resavske ulice na Petom puku u dužini od 187 metara , trenutno su u toku radovi na trotoaru u Ulici Mirka Obradovića. „ Moram zaista da konstatujem da je otvaranje Ulice Mirka Obradovića zaista bila odlična ideja i moj prethodnik na ovom poslu  Dragan Jeremić imao je dobru viziju kad je u pitanju rasterećenje Karadjordjeve ulice pa i Ulice Vuka Karadžića otvaranjem Ulice Mirka Obradovića. Sada tamo radimo trotoar do Železničkog mosta. Takodje u btoku  je eksproprijacija za radove na Ulici Norveških interniraca pored Austroterma i tu će biti asfaltirana ulica sa biciklističkom stazom koja se spaja sa mostom u toj ulici čime takodje dodatno možemo da rasteretimo saobraćaj u gradu“, kaže Trifunović.

image Radovi u Ulici Norveških interniraca biće izvedeni u narednoj godini dok postupak eksproprijacije zemljišta bude u potpunosti završen.  
Trifunović je podsetio da je u proteklom mesecu uradjena sanacija kružnog toka u blizini reke Gradac, i mosta kod Doma kulture sa delom ulice pored NIS-ove pumpe.Na pitanje Vamedie zašto nije bilo obaveštenja da će saobraćaj prilikom radova na kružnom toku i mostu biti zatvoren Trifunović kaže: „Po zakonu nemamo obavezu da dajemo takva obaveštenja ako radovi traju kraće od 24 sata. Svi ti radovi završeni su u jednom danu i nije bila naša obaveza da dajemo takvo obaveštenje. ja razumem da je tu bilo malo nervoze naših sugradjana , ali ceo posao je trajao pet do šest sati i sada imamo saniran kolovoz koji je bio prepun rupa pa sam siguran da su gradjani shavtili potrebu ovih radova“.
Trifunović kaže da još uvek postoje neasfaltirane manje ulice u gradu u pojedinim Mesnim zajednicama , ali da grad ne može iste uraditi ukoliko u njima nisu rešeni imovinsko pravni odnosi , odnosno ulice su privatne , a ne gradske.

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.