Otplata duga u zamenu za zemljište nemoguće? I deo

imageGrad Valjevo objavio je oglas za kupovinu zemljišta za industrijsku zonu. Više je nego jasno da  zemljište koje ispunjava navedene uslove pripada privredniku Vidoju Vujiću. Na osnovu svega što se govori nezvanično o ovom slučaju izgleda da i ova vlast trpi što i sve prethodne.

30 juna poreznici će objaviti Obaveštenje o stanju poreskog duga svih onih čija dugovanja prelaze 20 miliona dinara. Da li će se na tom spisku naći i preduzetnik Vidoje Vujić prema kome grad ima ukupna potraživanja od blizu 127 milina dinara za sva preduzeća računajući i ona koja su u UPPR-u, biće vidljivo tog datuma.
Grad je objavio oglas o kupovini zemljišta za industrijsku zonu, a javna je tajna da navedene uslove ispunjava upravo zemljište ovog privrednika koje je svojevremeno bilo predmet  zaplene od strane Poreske uprave RS i koji je ista potom oglasila  na prodaju, a onda volšebno po žalbi povukla objavu o prodaji. Sudeći po proceni poreznika vrednost zemljišta je u medjuvremenu porasla s obzirom da se više ne radi o poljoprivrednom već o gradjevinskom zemljištu.
Logičan sled dogadjaja mogao je biti da grad kompenzuje dug ovog preduzetnika u zamenu za zemljište za industrijsku zonu, ali se to nije dogodilo. Mogućnoost da će ovaj privrednik nakon što proda zemlju namiriti dug prema gradu , upućeni kažu svedena je na nivo statističke greške.

Ono što je jedino za sada izvesno jeste da su sve vlasti u Valjevu imale majčinski odnos prema ovom dužniku što nije bio slučaj sa ostalim poreskim dužnicima. Kako je to moguće?

Nema vlasti u Valjevu koja bar jednom na dnevnom redu nije imala poreska dugovanja, a medju njima i slučaj dugovanja poreskog obveznika Vidoja Vujića. Nijedna od tih vlasti nikada nije želela javno da govori  o ovom slučaju , a nezvanične informacije iz tih vremena svedočile su da je razgovora iza zatvorenih vrata bilo više. Vamedia je svojevremeno objavila niz tekstova na temu istih poreskih dugovanja i dvojakih aršina tadašnjih vlasti, ali odgovora na pitanje zašto, nije bilo.
Vamedia je u medjuvremenu objavila i informaciju da grad nikada nije upisao hipoteku po osnovu duga ni na jedan objekat u vlasništvu istog lica , ali i da je ozbiljno zakasnio po pitanju upisa poverilaca pa se grad nalazi u trećoj  grupi poverilaca. Što znači da će do naplate jako teško doći.

Javna je tajna u Valjevu da uvek postoje intervencije po pitanju istog obveznika pa i da one dolaze iz krugova bliskih vrhu vlasti. Da li je onda moguće pretpostaviti da i aktuelna vlast trpi iste pritiske kao sve prethodne? Da li je to razlog što grad nije kompenzovao dugovanja za parcele za industrijsku zonu o kojima se govori?
Spekulacije i kuloarske priče, poneko nezvanično saznanje uglavnom su ono što obavija ceo slučaj , a zvaničnih informacija o tome nema.

Ako je sve što se priča istina, možemo li da pretpostavimo šta je to što jednoj  vlasti koju je narod svaki put legitimno izabrao, može da   bude pretnja?

Jedina moguća pretnja vlasti može da bude njeno obaranje, kažu politikolozi.

 Kakve onda veze moraju postojati da bi takav scenario bio moguć ?

S.V. foto Željko Bošković

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.