„Recikliram, sutra će biti bitno“

imageNeformalna omladinska grupa „Ekipa“ Valjevo je u periodu od 24. marta do 9. maja, realizovala je projekat „Recikliram, sutra će biti bitno“, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, a u okviru programa „Mladi su zakon“ za Mačvanski i Kolubarski okrug.

Ovaj pilot projekat predstavljao je niz edukativnih aktivnosti kao i glavnu aktivnost prikuplja elektronskog otpada u OŠ „Milovan Glišić“ u Valjevskoj Kamenici. Osnovni cilj svih delatnosti bio je unapređenje znanja o elektirčnom i elektronskom otpadu, skladištenju, reciklaži, posledicama njegovog nepravilnog odlaganja, ali i motivacija mladih za volonterski rad.
Za temu reciklaže zainteresovalo se preko sto osamdesetoro dece i saradnika. Dok su se đaci, na nivou razreda, takmičili u osmišljavanju slogana i prikupljanju otpada.

image Devetog maja ogržana je dodela nagrada. Na konkurs za slogan pristiglo je 111 predloga, a najbolji su osmislili učenici trećeg razreda „Svaka reciklaža je nova ambalaža“, koji je ujedno postao slogan akcije, štampan na svim nagradama i promotivnom materijalu. Dok je ukupno prikupljeno čak 362,8 kg otpada, što je rezultat vredan pažnje s obzirom na ukupan broj učenika ove osnovne škole.

Nagrade su dobili najaktivniji:
Treći razred za osmišljen slogan – majice
Prikupljanje otpada:
3. Sedmi razred – torbice za fizičko
2. Šesti razred – kačketi
1. Četvrti razred sa učenicima izdvojenog odeljenja iz Kacape – kišobrani

image

Pomenuta oblast koju je bila predmet aktivnosti projekta oblast je deci predstavljala nepoznanicu na samom početku. Kroz informisanje i veliko angažovanje da svom razredu donesu pobedu, učenici ali i njihovi nastavnici su uspeli da usvoje nova znanja i veštine koje se tiču ekologije i zaštite životne sredine. Koliko su napredovali govore podaci anketa kao i njihova inicijativa da se sledeće godine ponovi projekat ili da se organizuju slične aktivnosti.

Neformalna omladinska grupa „Ekipa“ Valjevo
rukovodilac grupe Aleksandar Panić

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.