Projekat obnavljanja zelenih površina

imageU Valjevu trenutno boravi delagacija iz Fafenhofena povodom realizacije projekta „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalnih samouprava“ i predstavlja drugu fazu. Valjevo i Fafenhofen su se opredelili za projekat „Priroda u gradu – obnavljanje i razvoj zelenih površina“

Delegaciju Fafenhofena koja je u poseti Valjevu čine: član Gradskog veća zadužen za zelene površine Manfred Mejer i predsednik Bavarske asocijacije demokratskih krugova Teobald Abenštajn.
“Povod za dolazak naših gostiju je učešće u projektu koji se odnosi na Agendu 2030 , zvaničan dokument UN gde smo u obavezi da do 2030 godine ispunimo 17 ciljeva od kojih je jedan ekologija. I mi smo učesnici upravo tog projekta. Nemačko ministarstvo za privredu podržava ovaj projekat koji partnerski radimo sa Fafenhofenom. Mi još uvek nemamo katastar zelenih površina i nismo jedini u Srbiji , i mi u ovom momentu zbog toga ne znamo tačno koje površine su raspoložive za realizaciju, ali čemo to ustanoviti”, rekao je Miroslav Pimić pomoćnik gradonačelnika dodajući da je dobijeno 10 000 evra za realizaciju projekta i u Fafenhofenu i Valjevu.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2015. godine usvojila Agendu 2030 koja se tiče održivog razvoja i između ostalog sadrži 17 ciljeva održivog razvoja. Oslanjajući se na tu Agendu Savezno ministarstvo za privredni razvoj i saradnju Nemačke je iniciralo projekat „Partnerstvo održivog razvoja između jedinica lokalnih samouprava Nemačke i jedinica lokalnih samouprava Zapadnog Balkana“ kako bi razmenom iskustava i znanja implementirali ove ciljeve na lokalnom nivou.Ovaj projekat je podržala organizacija Engagement Global koja koordinira projektom, a njena Servisna služba za jedinice lokalne samouprave jednog sveta (SKEW) pruža stručnu i tehničku podršku.Valjevo i Fafenhofen su aplicirali 2016.godine za učešće u projektu, a u novembru iste godine su i odabrani.
“Nemačka i Srbija imaju iste ciljeve i zajednički ćemo primeniti ciljeve iz pomenute Agende. Konkretno mi želimo da poboljšamo izgled zelenih površina, a Fafenhofen je grad kao Valjevo , izbubili smo puno zelenih površina one su nestale izgradnjom kuća i ulica. Sve je više ljudi koji žive u gradu i nemaju svoje bašte . Ono što je problem u Nemačkoj je da su insekti poput pčela i leptira postal ugroženi. Naš cilj je da zasadimo biljke koje će predstavljati hranu za leptire, pčele , ali i ljude” rekao je Teobald Abenštajn.
Pilot projekat traje dve godine, a Valjevo i Fafenhofen su se opredelili za projekat „Priroda u gradu – obnavljanje i razvoj zelenih površina“. (Zaštita i obnavljanje kopnenih ekosistema i promovisanje održivog korišćenja – zemljište u urbanim naseljima, urbani biodiverzitet).
Prva faza projekta je bila u januaru 2017. godine. Tada je održana prva radionica i tom prilikom je potpisan Memorandum o saradnji grada Valjeva i organizacije Engagement Global. “ Sledeći korak je preduzimanje odredjenih mera i važno je da s pridobije stanovništvo koje bi učestvovalo u projektu. Samo tada kada se ukljkuči gradjanstvo projekat će biti uspešan. Naredni korak je poseta Valjeva Fafenhofenu , nastoji se da se produbi kontakt , a potom ćemo mi ponovo doći ovde. Radujemo se svakom novom dolasku jer smo ovde lepo dočekani i unapred se radujemo saradnmji sa gradjanima” rekao je Manfred Mejer.
Po rečima pomoćnika Pimića katastar i odluke o prostoru biće donete vrlo brzo i u skladu sa tim održan je sastanak u Vidraku kako bi se izvršile potrebne konsultacije.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.