Odbili smanjenje zarada?

imageKako Vamedia saznaje zaposleni u JP Kolubara moraće da potpišu nove ugovore o radu i odreknu se dela zarada koje su za valjevske prilike više nego visoke. Po dosadašnjim informacijama zaposleni ne pristaju na ovaj predlog , pa grad, ukoliko ne promene odluku, može i da odustane od plaćanja usluga ovom preduzeću. 

Enormno visoke zarade u JP Kolubara već duže vreme tema su u gradu. Izmenom zakona o budžetzskom sistemu JP Kolubara kao indirektni korisnik gradskog budžeta izgubio je pravo na finansiranje zarada iz gradskog budžeta. Rešenje je nadjeno u plaćanju usluga ovom preduzeću kako bi zaposlenima mogle biti isplaćene zarade. Iako je na sednici Skupštine vodjena ozbiljna polemika šta su usluge koje može izvesti JP Kolubara kada se radi o praktično investiciji, donet je zaključak kojom su definisane neke od usluga. Grad po pristiglim fakturama o izvršenoj usluzi prebacuje novac preduzeću koje isto koristi za isplatu zarada.
Usluge koje JP Kolubara vrši očito nisu jeftine jer je za manje od 6 meseci isplaćeno 15 miliona dinara. Tražeći odgovor na pitanje zašto su usluge tako skupe Vamedia je došla do podataka o visini zarada zaposlenih koje daleko premašuju sve ostale zaposlene u javnom sektoru. Šokantni su bili podaci po kojima ključni ljudi ovog preduzeća zaradjuju gotovo više od najužeg gradskog rukovodstva , gradonačelnika i zamenika, a oni sa srednjom školom u Kolubari zaradjuju više nego oni sa fakultetom u Upravi.
Kako Vamedia saznaje grad je uputio dopis JP Kolubara u kome se traži smanjenje zarada zaposlenih. Nova informacija potom govorila je da zaposleni ne pristaju na smanjenje veće od 10 %. Tako iskazano smanjenje praktično ne čini veliku uštedu za grad i izdvajanja i dalje bivaju visoka. Po saznanjima Vamedie zarade bi trebalo da budu svedene na prosek ostalih javnih preduzeća kako bi grad iste uopšte i mogao da isplati kroz usluge. Konačna mera biće doneta nakon drugog upućenog dopisa , a zaposleni će imati izbor da ili zaradjuju koliko i njihovi sugradjani ili odustanu od zarade.   
Vamedia je u prethodnom tekstu o zaradama u ovom preduzeću navela i uporedne zvanične  podatke sa JKP Vodovod, pa je poredjenje pokazalo da bi ukoliko bi Vodovod zatražio podizanje zarada na nivo Kolubare , gradski budžet bio u debelom deficitu.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.