Naplata od parkinga sada u budžet Vidraka

imagePrihodi od naplate parkiranja izmenom zakona sada će ići u kasu JKP Vidrak koje je I zaduženo za staranje o parekinzima  I naplatu parkinga. Ovakva odluka je postojala I ranije, a li je zbog izmena istog zakona bila menjana.

Od ustanovljena parking servisa o naplati se staralo JKP Vidrak. Sredstva od prihoda na ovaj način slivala su se u budžet Vidraka.Grad Valjevo odluku o naplati parkiranja promenio je posle juna 2012. godine pri čemu je na osnovu tadašnjeg zakona novac preusmeren najpre na budžet grada, a grad je potom na osnovbu skupštinske odluke sredstva prebacivao Vidraku. Ipak iako je  Skupština jasno tada usvojila odluku kojom se JKP „Vidrak“ opredeljuje 80% prihoda od naplate parkinga , a gradu 20% sredstava iz istog izvora, takva odluka nikada nije ispoštovana bar ne u procentima koje je Skupština izglasala.
Grad je u najvećoj meri novac prebacivao u manjem iznosu , odnosno , već na početku godine je odredjivao koliko će novca biti prebačeno Vidraku , ali ne u procentima prihoda već izraženo u novcu. Grad je najčešće sa preacivanjem istih sredstava kasnio što je ovom javnom preduzeću stvaralo dodatne problem.
Po svojevremeno objavljenim podacima  na godišnjem nivou Vidrak izdvaja oko 19 miliona za zarade zaposlenih u parking servisu, gde još treba uračunati troškove poreza i doprinosa u iznosu oko 2,2 miliona, plus milion dinara za horizontalnu i vertikalnu signalizaciju i preostali troškovi,  a tu je I PDV koji Vidrak plaća pri čemu je opšti zaključak bio da je Vidrak na pozitivnoj nuli.
Sada se zakon ponovo promenio pa će sredstva najpre ići Vidraku. Grad procenjuje da će ostati uskraćen za oko 30 miliona dinara prihoda zbog sprovodjenja ove odluke, a kako se moglo čuti s obzirom da će Vidrak imati novac, grad neće finansirati Vidrak na način kao što je to ranije činio.
Na UO Vidrka I rukovodstvu je da novac iskoristi na najbolji mogući način, a kako je Vidrak jedino javno preduzeće koje posluje sa suficitom vrlo je moguće da će Vidrak jedan deo novca na kraju godine proslediti u budžet grada.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.