Malo para za folklor

imagePolovinom maja isteći će rok za konačnu odluku o dodeli sredstava KUD u Valjevu. I ove godine Grad je za njihov rad i projekte koji su predložili izdvojio 1,5 miliona dinara. U valjevskim KUD-ovima trenutno je aktivno blizu 2.000 dece.

Nema svečanosti niti manifestacije u Valjevu u kojoj ne učestvuje neko KUD-vo. Oni se odazivaju na pozive, ali već godinama kubure sa sredstvima za projekte koje predlažu. Grad je i ove godine kao i prethodnih za sve njih opredelio samo 1,5 miliona dinara što se po mišljenju mnogih može smatrati jako malim iznosom u odnosu na recimo sportske klubove koji novac dobijaju po više osnova i za razliku od kulturno umetničkih društava imaju finansiranje koje ne zavisi od projekata, već je za projekte u sportu opredeljen poseban novac i to ove godine devet miliona dinara, dok generalno klubovi dobijaju više od pedeset miliona dinara.
Nije sporno da je opredeljenje grada takvo da se poštuje i razvija isključivo sport, ali ne bi bilo loše kad bi se ispoštovala i sva ona valjevska deca koja se ne bave sportom već vole folklor, a njih nije malo.
Ove godine komisija je donela odluku o raspodeli sredstava na sledeći način:
-KUD Gradac „Jelek, anterija“ 100.000 dinara
-KUD Djerdan “Igra, tradicija što svakom oku prija“ 550.000 dinara
-Dom kulture Izvor „Izvor bez granica“ 100.000 dinara
-Etno Udruženje Sv. Georgije „Kolo igra. Srce bije. Nema zemlje ko Srbije“ 450.000 dinara
-Ansambl narodnih pesama i igara Valjarice „Valjano sa Valjaricom“ 150.000 dinara
-KUD Krušik „Veselica-škola folklora i narodne umetničke muzike u Valjevu“ 100.000 dinara.
Potpuno iznenadjenje ove godine kada je u pitanju projektno finansiranje jeste činjenica da je Etno udruženju opredeljeno 450 000 dinara iako je poznato da ovo udruženje nije KUD i nema ansambl niti ima dodirnih tačaka sa onim čime se bave ostali u ovoj kategoriji izuzev u registraciuonoj prijavi u APR-u. Koliko je poznato do sada takodje u okviru ovog Udruženja postoji samo horić Srculence sa nevelikim brojem članova.
Vamedia nije ostvarila uvid u projekat ovog Udruženja, a i iz naslova mnogo toga se ne može videti izuzev da se radi o folkloru koji u ovom slučaju ne postoji. Koji su razlozi opredelili komisiju na ovakvu raspodelu, ne zna se?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.