I svrha i sredstva sve je sporno za Dom za stare

imageDok Grad intenzivno razgovara saministarstvom za rad I socijalna pitanja u vezi nastavka izgradnje Doma za stare situaciju pored novca ,dodatno otežava i činjenica da je u toku i sudski spor vezan za sam objekat. „ Mene je sramota zbog tog objekta pred ambasadorom Japana,pred Vladom koja je toliko pomogla Srbiji”, rekao je ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.  

Još 2009. godine počela je izgradnja Doma za stare, ali se završetak još uvek ne nazire. Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović kaže da grad razgovara sa ministarstvom za rad i socijalna pitanja oko pomoći za završetak objekta.
„Tema razgovora sa ministrom Vulinom je i Dom za stare koji se već dugo godina ne završava. Videćemo šta ćemo uspeti da uradimo ,a ministar  nas  je informisao da na taj Dom čeka oko 600 korisnika“,rekao je Gvozdenović koji je potvrdioi do sada nezvaničnu informaciju Vamedie da je jedna od smetnji i sudski spor koji se vodi.
„Taj sudski spor je jedna trenutna smetnja koji nije baš tako mala prepreka i mi moramo da to sačekamo.Medjutim činjenica je da je Dom predimenzioniran, činjenica je da je novac koji je dala Vlada Japana potrošen i pitanje je iz kojih fondova bi dobili ta sredstva koja bi biladovoljna za završetak tog objekta,a radi se o 150 miliona dinara, što složićete se nije malo“,kaže Gvozdenović.      
Početkom 2009. godine Vlada Japana opredellila je 2,5 miliona evra za izgradnju Doma za stare u Valjevu. Gerontološki centar koji se prostire na 176.800 kvadrata gradio se fazno ne samo zbog dinamike radova već zbog nedostatka sredstava. Ministarstva su obećavala od 25 preko 30 do 100 miliona koliko je bilo poslednje obećanje sekretara Nenada Ivaniševića. Ovaj valjevski “Skadar na Bojani” tek treba da dobije projekat za izgradnju lifta i partnernog uređenja. Samo za te radove, kako kažu, potrebno je 2,5 do tri miliona dinara. Sve stoji. Kako je tako veliko izdvajanje Vlade Japana bilo nedovoljno za izradnju još se ne zna i verovatno nikada neće ni saznati . Objekat zarasta u korov, a ni nakon 8 godina ovaj objekat nije završen.
„Pričamo dugo o tome i nije tosamo stvar sredstava i toje stvar jedne višegodišnje nebrige,neplanske gradnje, stvaranja kapaciteta za kojeniste sigurni da li možete da ih koristite,da li ste ih izgradili baš sa dobrom namerom itd , ali jednostavno došloje sadado nas i ne možemo da se pravdamo ikažemo toje sve neko drugi. I jeste neko drugi , ali razgovaramo o tome.Uvek postoji problem sredstava , ali i problem  nerešenih  imovinsko pravnih odnosa pa i o tome moramo da vodimo računa kao što moramo da vodimo računa i o budućoj nameni“,kaže ministar Aleksandar Vulin.
On podseća da država ne sme da povećava kapacitete zapošljavanja pa je i to jedan od tekućih problema.

image Ministar Vulin je prilikom posete Valjevu pre par godina najavio krivične prijave vezane za ovaj objekat , a prilikom sadašnjeg susreta sa novinarima kaže da o tome nemože da govori jer više nije u njegovoj nadležnosti.“Svi papiri su predati policiji, policija je potom sve prosledila tužilaštvu i ja ne mogu sada  da govorim o tome jer nije višeu mojoj nadležnosti, ali sve je predato“, kaže Vulin.     

 Iz donacije Vlade Japana za temelje i izgradnju zgrade utrošeno 221.186.000 dinara sa PDV-om za šta je svojevremno potpisan ugovor sa preduzećem „Ratko Mitrović“ iz Beograda što je u trenutku potpisivanja bilo oko 2,5 miliona evra koliko je iznosila donacija.
„Verujte da nije bilo nijednog razgovora sa predstavnicima japanske ambasade da nas nisu pitali šta je sa tim objektom i njihovom donacijom. Vlada Japana nas je zaista zadužila svojim izuzetnim odnosom prema našoj zemlji i nije bilo prilike da oni mogu da pomognu, a da ne pomognu. Uvek su nam pomagali. Kad nas pitaju za taj objekat ja zaista mogu samo da crvenim. Ovde nije samo stvar završetka u smislu finansija već i šta mi hoćemo sa tim objektom. Ministarstvo je spremno da odvoji sredstva i razgovramo o tome“,rekaoje ministar Vulin.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.