Velika Ljubina izložba

imageU Modernoj galeriji u Valjevu 8. Aprila biće otvorena najveća izložba do sada slika Ljube Popovića. Biće izloženo preko 50 njegovih dela , a neka od njih će prvi put moći da se vide.

Moderna galerija već mesecima najavljuje radf na prikupljanju slika Ljube Popovića koji će kulminirati velikom izložbom. Kako kažu u Galriji taj ra se isplatio i 8. aprila će biti izloženo preko 50 Popovićevih slika.Slike su stigle iz brojnih gradova sveta , a neka platna nkada do sada nisu izlagana.
„Nije reč samo o broju, već o značaju tih slika u celokupnom Ljubinom životnom opusu. Rasporedili smo ih po segmentima kako su nastajale, tako da je prva „soba“ galerije posvećena delima iz 70-tih i 80-tih godina, druga obuhvata sledeće dve dekade, treća slike nastale nakon 2000. godine, dok su u biblioteci galerije izloženi manji formati. Među slikama ima dela nastalih pre 20 godina koja su tek sada izrolana i stavljena na ram, kao i slika koje su se nalazile u domovima Ljubinih prijatelja i nikada pre nisu iznošene iz njih. Zato je težina ove izložbe strahovita“, kaže direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović.
Izložba će po sadašnjim najavama trajati dva meseca, a za to vreme biće izdata i monografija posvećena ovom umetniku.

image Posetioci Galerije imali su priliku da najpre vide grandiozni triptih „U čast Džona Frejzera“ dimenzija 8,1 sa 2,6 metara , a ne dugo potom i poslednju nedovršenu sliku Ljube Popovića.
Jovanović kaže da će Galerija nastaviti sa radom na ostvarenju želje Ljube Popovića da u Valjevu bude oformljen Muzej fantastike. Već ranije je najavljeno da se kao potencijalni objekti za to razmatraju stara Železnička stanica i Dom vojske.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.