Treće veče protesta

imageProtest u Valjevu nastavljen je i večeras skupom na Gradskom trgu i šetnjom gradskim ulicama. Ove večeri na samom Trgu nešto manje okupljenih nego prethodnih večeri.

Podržavajući i pridružujući se zahtevima protestanata u Beogradu i Novom Sadu oko stotinak protestanata u Valjevu i večras je prošetalo gradskim ulicama. Ostavke članova RIK-a zbog nepoštovanja Ustavnog suda, razrešenje dužnosti predsednice skupštine Maje Gojković zbog blokade rada skupštine, smena članova REM-a zbog neadekvatnog reagovanja na prigovore o neravnomernoj zastupljenosti i diskriminaciji pojednih predsedničkih kandidata na medijima sa nacionalnom frekvencijom, razlozi su i zahtevi koje navode učesnici protesta u Valjevu.
Sa pištaljkama u rukama pozivajući gradjane da im se pridruže protest je prošao kroz nekoliko centralnih gradskih ulica dok su ih pojedini prolaznici pozdravljali.
Protestanti tvrde da se samoorganizuju i da proteste niko ne finansira, pa i da nisu partijski organizovani. Ipak medju njima videnjeni su pojedini članovi GO DS-a , Dveri i nezavisni odbornik u Skupštini grada Ljubomir Radović koji je nedavno pre samih izbora napustio Pokret Dosta je bilo na čijoj se kvoti našao u Skupštini. GO DS-a na konferenciji za novinare održanoj tokom dana izneo je stav da podržava proteste , ali u njima ne učestvuje i neorganizuje ih. Nijedna druga partija u Valjkevu do sada se nije oglasila povodom pomenutih protesta.
Dok su sinoć svi valjevski mediji, pa i lokalno dopisništvo RTS-a, bili prisutni na Gradskom trgu, večeras je bio primetan značajno manji broj izvešatača.
Na pitanje novinara Vamedije zašto ih na protestu nema više, jedan od učesnika protesta kaže da se ljudi plaše. “ Ali polako oslobodiće se oni straha”, dodaje bez želje da kaže ime i prezime.
U toku dana na lokalnim portalima u okviru komentara, pojedini komentatori delili su uputstva kako da se protestanti ponašaju , kako da koriste mobilne telefone i naglašavali uljudnost prema organima reda . Valjevska policija proterstante u šetnji kroz grad prati na začelju kolone , ali za sada nikakvih incidenata ili sukobljavanja nije bilo.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.